Vesti
Politika
Vučićev dolazak prijatno iznenadio Zagreb
15.02.2015. 12:00
Izvor: Blic
Vučićev dolazak prijatno iznenadio Zagreb
Dolazak srpskog premijera Aleksandra Vucica na inauguraciju predsednice vrlo prijatno je iznenadila sve u Zagrebu, rekao je za "Blic" novinar Jutarnjeg lista Željko Trkanjec.
- Imali smo najave da dolazi savetnik predsednika Srbije Tomislava NIkolića. Znali smo da Nikolić ne moze doći zbog državnog praznika, ali dolazak premijera je sve vrlo prijatno iznenadio. To je u stvari odjeknulo u Zagrebu i smatra se vrlo važnim i velikim korakom Srbije u pravcu rešavanja otvorenih pitanja u odnosima dve zemlje. Mislim da je nakon presuda u Hagu vreme da krenemo dalje i gospodin Vučic je napravio izuzetan korak u tom pravcu - kaze Trkanjec.

On podseća da se većina hrvatske javnosti nije složila sa odlukom njihovog premijera Zorana Milanovića da u decembru ne dođe na kineski samit u Beogradu.

- Ali, verujem da će i Milanović, ali i predsednica Kolinda Grabar Kitarović sada prihvatiti ovu ispruženu ruku. Ona je na predsedničkim izborima bila kandidat HDZ-a i bilo je nekih izjava koje nisu bile pomirljive, ali poznajući je lično uveren sam da će ona biti to mesto u Zagrebu koje će nastaviti na unapređenju odnosa - navodi Trkanjec.

On ipak napominje da će Hrvatska insistirati na rešavanju pitanja nestalih i promene zakona u Srbiji po kojem dvojica hrvatskih građana osuđenih za ratne zlocine služe kaznu u Srbiji.