Vesti
Politika
Dačić u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a u Crnoj Gori
17.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Dačić u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a u Crnoj Gori
Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je danas u Podgorici da Crna Gora može da računa na punu podršku Beograda tokom predsedavanja Srbije tom organizacijom.
Dačić se danas u Podgorici sastao s najvišim zvaničnicima Crne Gore u svojstvu predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost isaradnju (OEBS) i upoznao ih sa prioritetima srpskog predsedavanja tom organizacijom, saopšteno je nakon razgovora.
On je posle razgovora sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova Igorom Lukšićem novinarima kazao da su Zapadni Balkan i regionalna saradnja među prioritetima srpskog predsedavanja.
Dačić je pomenuo rad međunarodne komisije za nestala lica i programa rešavanja stambenog pitanja izbeglih u regionu, projekata iniciranih pod okriljem OEBS-a i dodao da je Srbija zainteresovana i za druge vidove regionalne saradnje.
Ukazao je na "sinergiju" ciljeva koje pred članice postavlja OEBS sa zadacima na ispunjenju uslova za članstvo u EU.
Dačić je pohvalio napredak Crne Gore u reformama i pozdravio predstojeće predsedavanje Crne Gore u okviru jednog od OEBS-ovih foruma, a koje se odnosi na političko-vojna pitanja.
Crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić je kazao da Crna Gora preuzima predsedavanje forumom za bezbednosnu saradnju u okviru OEBS-a od aprila ove godine i oceenio da u tom kontekstu postoji prostor za blisku saradnju.
Lukšić je pozdravio prioritete Srbije tokom njenog predsedavanja i poručio da će Crna Gora "pružiti punu podršku" srpskom predsedavanju "koje dolazi u trenutku brojnih izazova" sa kojima se Evropa suočava.
Srpsko predsedavanje OEBS-om je dominantna tema razgovora Dačića sa crnogorskim zvaničnicima, ali su se sagovornici dotakli i bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije.
U tom kontekstu Dačić je ocenio da su odnosi dve države poslednjih godina "relaksirani nepotrebnih polemika" i da je saradnja "na visokom nivou".
Crnogorski ministar Lukšić je pozdravio dijalog Beograda i Prištine i okarakterisao ga kao "važan korak napred" ka usvajanju evropskih standarda u regionu.
Izrazio je očekivanje da će Srbija što pre otvoriti pregovaračka poglavlja o članstvu sa EU. Dačić se u Podgorici sastao sa premijerom Milom Đukanovićem, a predviđeni su sastanci sa predsednicima države i Skupštine Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem.