Vesti
Politika
Stefanović sa austrijskom ministarkom o ilegalnim migracijama
18.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Stefanović sa austrijskom ministarkom o ilegalnim migracijama
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ministarkom unutrašnjih poslova Austrije Johanom Mikl Lajtner o pokušajima iregularnih prelazaka granice sa Mađarskom navodeći da je smanjen broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice.
Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, ministar Stefanović je upoznao ministarku Lajtner o trenutnom stanju u oblasti iregularnih migracija ističući da je smanjen broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice, kao i da je značajno povećan broj krivičnih prijava za krivično delo krijumčarenje ljudi.
Lajtner zahvalila se Stefanoviću na brzoj reakciji povodom trenutne situacije u vezi sa iregularnim migrantima sa teritorije Kosova i upoznala ga sa nastojanjima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije o uvođenju brzog postupka za obradu zahteva za azil.
Kako je navedeno, osim o sprečavanju iregularnih migracija, dvoje ministara razgovaralo je i o unapređenju saradnje u oblasti visokotehnološkog kriminala i borbi protiv terorizma.
Lajtner je uputila poziv Stefanoviću da u martu, prisustvuje sastanku koji će imati za jednu od tema borbu protiv terorista, odnosno stranih plaćenika ocenjujući da ''bezbednija Srbija znači i bezbednija Evropska unija''.
Ona je, takođe, pružila je bezrezervnu podršku naporima Srbije da postane punopravna članica EU.
Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Austrije nastaviće sutra razgovore u vezi sa započetim temama, a pristupiće se i donošenju konkretnih mera.