Vesti
Društvo i ekonomija
Robna razmena Srbije i Belorusije je oko 250 miliona dolara
18.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Robna razmena Srbije i Belorusije je oko 250 miliona dolara
Robna razmena Srbije i Belorusije trenutno je oko 250 miliona dolara, a cilj je, jer uslovi za to postoje, da ona bude 500 miliona dolara, izjavio je danas beloruski ministar trgovine Valentin Čekanov.
On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na otvaranju dvodnevnog Poslovnog saveta za saradnju Srbije i Belorusije, kazao da prostora za unapređenje robne razmene ima u mnogim oblastima, a da su posebno interesantne oblasti petrohemije, propizvodnje autobusa i traktora.
Čekanov je naglasio i da je Srbija napredovala na listi zemalja sa kojima Beorusija ima robnu razmenu, precizirajući da je Srbija trenutno na 28. mestu i ispred Austrije i Francuske.
- Srbija je za Beorusiju strateški partner u Evropi. Obe zemlje imaju jedan zadatak, a to je da poboljšaju standard svojih građana - kazao je Čekanov, dodavši da između Srbije i Belorusije postoje tako razvijeni društveni odnosi kojih ima retko gde.
Čekanov je pozvao srpske privrednike da dođu u što većem broju u Belorusiju i da učestvuju na raznim sajmovima i manifestacijama koji se održavaju i najavio da će ta zemlja učiniti sve kako bi uklonila prepreke za njihovo poslovanje.
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Miloš Petrović kazao je da je robna razmena Belorusije i Srbije do 2014. godine rasla, ali da je prošle godine pala zbog opšte situacije u regionu i pada vrednosti valuta.
Petrović je naveo da će tokom boravka državno-privredne delegacije Belorusije koja danas i sutra boravi u Srbiji biti razmatrano više od 40 zajedničkih projekata u raznim oblastima, a koji treba da donesu rezultate na srednji rok.
Prema njegovim rečima, Belorusija i Srbija imaju realne privredne interese i ekonomsku kompatibilnost i da je zajednički cilj dve zemlje povećanje robne razmene, kao i formiranje zajedničkih preduzeća i zajednički nastup na trećim tržištima.
Predsenik PKS-a Marko Čadež kazao je da su prethodne posete beloruske privredne delegacije Srbiji imale rezultata, ali da još nisu dovoljno iskorišćeni potencijali za saradnju i da komore obe zemlje treba da se još više angažuju i pruže svu logističku pomoć kako bi se robna razmena Srbije i Belorusije povećala.
Državno-privredna delegacija Belorusije koju predvodi Čekanov i predsednik Beloruske trgovinsko industrijske komore Mihail Mjatljhikov tokom dva dana boravka u srbiji, kako je danas najavljeno imaće više zvaničnih susreta na kojima će razgovarati o modelima unapredjenja bilateralne i ukupne saradnje dve zemlje.
U PKS-u danas se održavaju bilateralni sastanci srpskih i beloruskih privrednika iz raznih oblasti - prehrambene industrije, obuće, odeće, tekstila, proizvodnje autoprikolica, liftova, opreme za grejanje, hartije, kao i konsalting usluga u građevinarstvu, energetici i hemiji.