Vesti
Politika
Makalister sa državnim vrhom Srbije
19.02.2015. 20:00
Izvor: RTS
Makalister sa državnim vrhom Srbije
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Makalisterom.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister, koji od juče boravi u poseti Srbiji, sastao se najpre sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prenosi Tanjug.
Makalister je obavestio Nikolića da namerava da podnosi izbalansirane izveštaje o napretku Srbije, dok je Nikolić ukazao da je važno da problemi budu objektivno i činjenično prikazani kako bi oni mogli da budu rešavani brzo i efikasno.
Nikolić je u razgovoru sa Makalisterom naglasio odlučnu posvećnost rukovodstva Srbije stvaranju moderne i uređene države.
"Mi ne odstupamo sa evropskog puta, ali postoje brojne opstrukcije od strane onih koji ne žele da Srbija bude deo evropske porodice, ili makar ne žele da nas ova vlast uvede u Evropsku uniju", naglasio je predsednik Srbije.
Izrazivši nadu da će prva poglavlja biti otvorena do kraja godine, predsednik Nikolić je istakao da se reforme sprovode, uspostavlja pravna i ekonomska stabilnost i stvaraju uslovi za što skorije otvaranje prvih poglavlja.
"Mi želimo da gradimo izvanredne odnose sa Zapadom, a pri tome ne želimo da rušimo izvanredne odnose sa Istokom, pre svega sa Rusijom", naglasio je Nikolić.
Predsednik Srbije je naglasio da pažljivo čita izveštaje izvestilaca i da oni govore i o onome ko ih sastavlja, kao i onome što je tema izveštaja.
"Veoma je važno da problemi budu objektivno i činjenično prikazani, kako bi nadležni mogli da ih rešavaju brzo i efikasno", dodao je predsednik Nikolić.
Makalister je naglasio da je Srbija mnogo toga učinila istakavši da će uložiti maksimalne napore da pomogne da se prva poglavlja otvore što je ranije moguće.
"Poglavlja 23 i 24 su osnova i ona će biti prva otvorena", rekao je Makalister i dodao da je njegova namera da podnosi izbalansirane izveštaje o napretku Srbije.
Makalister je izrazio zadovoljstvo napretkom dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio da će proces usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU ići korak po korak.
Nakon sastanka sa predsednikom Nikolićem, izvestilac EP se sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Makalister je, tokom susreta sa Vučićem, pozdravio reformske mere srpske vlade i rekao da je napredak Srbije na evropskom putu u 2015. godini ne samo moguć – nego i realan.
Uoči usaglašavanja i glasanja o Rezoluciji o procesu evropskih integracija Srbije u Evropskom parlamentu, Makalister i Vučić su razgovarali o unutrašnjoj situaciji u Srbiji, briselskom dijalogu, regionalnoj saradnji i drugim pitanjima važnim za evropske integracije Srbije.
Predsednik Vlade Srbije upoznao je izvestioca EP sa ekonomskim merama i merama fiskalne konsolidacije, kao i svim drugim merama koje Vlada sprovodi radi unutrašnje i regionalne političke i ekonomske stabilnosti.
Na sastanku je učestvovao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.
Mekalister će tokom dana imati i odvojene sastanke sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.
Evropski zvaničnik će se sastati i sa ombudsmanom Sašom Jankovićem, liderima opozicionih partija, predstavnicima diplomatskog kora, biznisa i nevladinih organizacija.
Izvestilac će krajem meseca predstaviti drugu, dopunjenu verziju izveštaja o Srbiji, a parlament će je nakon rasprave u martu usvojiti u vidu rezolucije.
"Dolazim u Srbiju da razgovaram, ali pre svega da slušam, kako bi moj izveštaj o napretku u evropskim integracijama bio što uravnoteženiji", rekao je Makalister uoči posete.