Vesti
Društvo i ekonomija
Stefanović (DS): Predlozi NBS neće rešiti probleme dužnika
25.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Stefanović (DS): Predlozi NBS neće rešiti probleme dužnika
Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović ocenio je danas da predlozi Narodne banke Srbije neće rešiti probleme građana koji su uzeli kredite u švajcarskim francima.
Stefanović čak smatra da će njihov dug samo biti uvećan i produbljen.
- Dakle, nastavlja se zelenaški odnos poslovnih banaka prema građanima Srbije, pri čemu NBS ništa ne čini. Javno se odriče bilo kakvih regulatornih mehanizama i na javan transparentan način diže ruke od pomoći građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima ili u evrima - rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.
On procenjuje da će se situacija i sa građanima koji su uzeli kredite u evrima, takođe pogoršavati iz meseca u mesec.
- Smatram i apsolutno sam siguran u to da je NBS zajedno sa Vladom Srbije trebalo da donese propis i regulativu koja bi obavezala poslovne banke da građanima, koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, te kredite konvertuje u evro po kursu na dan kada su kredit podigli - rekao je Stefanović.
Prema njegovim rečima, DS predlaže da se zakonom ograniče bankarske kamate, kao i da se zakonom izbace iz upotrebe takozvani skriveni troškovi koji najviše pogadjaju gradjane Srbije.
- Ono što je NBS uradila je kapitulacija dizanja ruku, odustajanje od bilo kakve pomoći građanima Srbije, davanje četiri vrlo nepovoljne, labave, nerealne opcije koje građanima neće pomoći u vraćanju kredita u švajcarskim francima - zaključio je šef demokrata u parlamentu.
Stefanović smatra da je oko 20.000 porodica u Srbiji očekivalo neko bolje rešenje i da će se, kako je ocenio, na kraju sve svesti ili na tužbe protiv tih banaka ili "ono što je još bolje, demokratsko mirno uklanjanje ove vlasti".