Vesti
Politika
Stojanović: Čekam državu da me zaštiti
26.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Stojanović: Čekam državu da me zaštiti
Interpol je raspisao crvenu poternicu za poslanikom SNS i šefom Odbora za kontrolu bezbednosti Momirom Stojanovićem. Bivšeg šefa VBA traži UNMIK zbog navodnih ratnih zločina u okolini Đakovice.
Sud u Đakovici traži Stojanovića, tadašnjeg načelnika bezbednosti Prištinskog korpusa, i još 16 Srba sa Kosova zbog navodnih zločina u selima Meja i Korenica u kojima je ubijeno više od 100 ljudi. Sagovornik “Blica” iz službi bezbednosti kaže da će Stojanović biti “bezbedan u Srbiji i pored crvene poternice Interpola, ali bi i mogao da bude uhapšen čim pređe granicu”.
- Pošto je ovde reč o “političkom slučaju”, svaka zemlja ponaosob će odlučivati da li će uhapsiti Stojanovića kako pređe njihovu granicu. U praksi, zemlje koje nisu priznale Kosovo igrnorišu ovakve poternice. I Srbija je preko Interpola traži Tačija, Čekua i Haradinaja, a oni se slobodno šetaju - kaže sagovornik „Blica”.
Momir Stojanović kaže da je „čuo za poternicu”, da od nje ne želi da se brani, ali i da očekuje da ga država zaštiti.
- Nadam se reakciji države Srbije i da imam državu koja će o tome da odluči. Rapsivanje poternice ima za cilj zaplašivanje Srba da se vrate na Kosovo i da se njihova imovina razgrabi. Naravno i da ima i veze s odlukom UN da se formira sud za zločine OVK i uveren sam da će biti još ovakvih optužnica po gradovima na Kosovu - rekao je Stojanović.
Niko od srpskih zvaničnika nije želeo da govori o poternici za Stojanovićem jer “čekaju kako će se međunarodna zajednica odrediti po ovom pitanju”.