Vesti
Društvo i ekonomija
Poskupljenje 15 odsto, ali biće"jeftine struje"?
27.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Poskupljenje 15 odsto, ali biće"jeftine struje"?
Premijer Vučić kaže da nije bilo govora o akcizi za struju a da cena ostaje do aprila, ministar Antić da promena u tarifnom sistemu i ukidanja jeftinije tarife neće biti, dok iz NBS kažu da se za poskupljenje već zna - u aprilu 15 odsto.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da do kraja zime struja neće poskupeti.
Odgovarajući na pitanja novinara da li će se možda uvesti akcize na struju i da li će struja poskupeti od 1. aprila, Vučić je rekao da do sada o tome uopšte nije razgovarano.
Pojedini mediji danas su preneli da bi od 1. aprila mogle da se uvedu akcize na struju, čime bi ona poskupela za 15 odsto.
"Tepriče o povećanju cene električne energije su krenule od poplava, jer je bio ugrožen energetski sistem. I predsednik vlade i ja smo rekli, dok se ne završi grejna sezona neće biti promene cene električne energije", rekao je Antić za Radio televiziju Srbije.
On je rekao da se rade različite kalkulacije i da iz Elektroprivrede Srbije nije stigao zahtev za poskupljenje.
"Čim one budu gotove mi ćemo izaći sa njima u javnost. Razgovara se sa MMF, Svetskom bankom... pravi se jedan održiv sistem u Srbiji i u okviru toga pod prismotrom su Srbijagas, Elektroprivreda Srbije i Železnice", kazao je Antić.
Iz Nardone banke Srbije dolaze malo drugačije informacije. NBS u svom saopštenju ističe da je novim Stend baj aranžmanom Srbije i MMF-a predviđena korekcija cene električne energije od 15 odsto u aprilu 2015. godine, što je i uključeno u projekcije centralne banke i objavljeno u poslednjem Izveštaju o inflaciji.
Što se tiče proizvodnje struje, ministar Antić je kazao da je snabdevanje električnom energijom stabilno, kao i proizvodnja.
Antić je rekao da neophodne količine gasa stižu iz Rusije u Srbiju i da nema redukcije.
"Bez obzira na sve imamo neophodne količine svih energenata", rekao je Antić.
On je kazao da je 300 miliona kubika gasa u skladištu Banatski dvor i 70.000 tona mazuta u skladištima robnih rezervi i toplanama.
"Imamo dovoljno gasa i na pojedinim mestima možemo da izvršimo substituciju gasa mazutom", naveo je on.