Vesti
Društvo i ekonomija
Janković: Zašto eksproprijacija za Beograd na vodi?
11.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Janković: Zašto eksproprijacija za Beograd na vodi?
Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je danas nadu da će Vladin predlog posebnog zakona (lex specialis) o sprovođenju projekta Beograd na vodi biti razmatran u redovnoj skupštinskoj proceduri.
On je na sajtu Zaštitinka građana saopštio da ni iz formalnih ni iz suštinskih razloga taj predlog zakona ne bi trebalo da bude razmatran po hitnoj proceduri, kako se to u javnosti najavljuje, jer kako se navodi u saopštenju, "formalno, nije poznato da su u ovoj stvari nastale bilo kakve nepredvidive okolnosti koje su uslov za donošenje zakona u hitnoj proceduri".
Kako se dodaje u saopštenju Zaštitnika, suštinski "posebnim zakonom" se u jednoj kapitalnoj stvari zadire u Ustavom garantovano pravo građana na mirno uživanje svojine i to na način koji predstavlja presedan - odstupa se od pravila koja važe za sve druge slučajeve u Republici Srbiji.
Vlada predlaganjem lex specialisa - Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje Beograd na vodi -želi da stvori osnov za eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje poslovno-stambenog kompleksa Beograd na vodi koji ne postoji u važećem Zakonu o eksproprijaciji.
Eksproprijacijom se građanima bez njihove volje, uz naknadu, oduzimaju nepokretnosti u vlasništvu, objasnio je ombudsman.
Važećim Zakonom o eksproprijaciji propisano je da Vlada može da utvrdi postojanje javnog interesa samo ako je to neophodno za izgradnju objekata u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, vodoprivrede, sporta, saobraćajne, komunalne i infrastrukture objekata za potrebe državnih organa i organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, objekata za odbranu zemlje, kao i za izgradnju stanova kojima se rešavaju stambene potrebe socijalno ugroženih lica.
Zaštitnik građana je izrazio nadu da će u Narodnoj skupštini ovaj zakon biti razmotren u redovnoj proceduri koja, kako je naveo, garantuje potpunije i kvalitetnije sagledavanje svih argumenata i posledica ovakve namere.