Vesti
Politika
Skinuti oznaku tajnosti sa svih ugovora sa UAE
13.03.2015. 20:00
Izvor: Akter
Skinuti oznaku tajnosti sa svih ugovora sa UAE
Pajtić je kazao da se "leks specijalisom" o "Beogradu na vodi", koji je u skupštinskoj proceduri, izbegava poštovanje važećih zakona i uvodi korupcija
Demokratska stranka (DS) pokrenuće skupštinsku inicijativu da se skine oznaka tajnosti sa svih projetaka Srbije sa Ujedinjenim arpaskim emiratima, izjavio je danas predsednik te stranke Bojan Pajtić.
On je na konferenciji za novinare u Beogradu nakon prve sednice "vlade u senci" rekao da se ta inicijativa pokreće zbog projekta "Beograd na vodi" i "sličnih koruptivnih projekata".
Kako je naveo, do sada je potpisano 40 ugovora i najavljeno još 30 projekata, a od toga su delimično realizovana tri projekta.
Pajtić je kazao da se "leks specijalisom" o "Beogradu na vodi", koji je u skupštinskoj proceduri, izbegava poštovanje važećih zakona i uvodi korupcija.
"Leks specijalis nas diskvalifikuje na putu ka Evropskim integracijama jer se zakoni prilagođavaju jednom poslovnom poduhvatu i partneru Vlade Srbije", ukazao je on.
"Ministar vlade u senci za infrastrukturu", Dragoslav Šumarac kazao je da "leks specijalis" udar na pravni sistem Srbije i da poništava sve važeće zakone - o eksproprijaciji, javnim nabavkama i planiranju i izgradnji.
On je dodao da je cilj tog zakona uspostavljanje monopola i omogućavanje profita jednom investitoru.
Šumarac je naveo da je pitanje tog projekta trebalo urediti kroz generalni urbanistički plan, raspisivanje međunarodnog konkursa i dolaskom najboljih projektanata koji bi iznedrili najbolje moguće rešenje.
On je postavio pitanje šta će se desiti ako projekat ne uspe, ko će plaćati penale, kamate i šta će biti ako investitor odustane.
Na sednici je bilo reči i o ekonomskom programu, a "ministar ekonomije i privrednog razvoja vlade u senci" Ivan Stefanović rekao je da će se oni zalagati za solidarnost u restruktuiranju javnih preduzeća, funkcionalnijim subvencijama, korporativizmu i departizaciji javnog sektora, centralizaciji i profesionalizaciji pregovora i procesu implementacije stranih i domaćih investicionih projekata.
DS je "vladu u senci" koja ima 15 članova, predstavila 7. marta kada je rečeno da je zadatak te "vlade" da ponudi drugačija rešenja od onih koja nudi vlast.