Vesti
Politika
DS: Štrajk prosvetara sramota za Vladu Srbije
16.03.2015. 20:00
Izvor: RTS
DS: Štrajk prosvetara sramota za Vladu Srbije
Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je protest prosvetnih radnika sramota vlade, premijera Aleksandra Vučića i ministra prosvete Srđana Verbića "koju nijedan deliveri junit i strani medijski savetnik neće moći da prikrije".
Jerkov je u izjavi za javnost navela da će kao predsednica Odbora za obrazovanje primiti delegaciju prosvetnih radnika koji će sutra protestovati ispred Skupštine Srbije i podržati ih u svim njihovim zahtevima, prenosi Tanjug.
"Ovo je najduži štrajk prosvetnih radnika i nesposobni ministar i nadmena Vlada moraju snositi odgovornost za štetu koju deca trpe zbog nespremnosti da se razgovara sa nastavnicima i profesorima", navela je Jerkov.
Ocenila je da prosvetari, koji imaju visoku stručnu spremu i prosečnu platu od 36.000 dinara, s pravom nemaju razumevanja za skupštinsku većinu koja je odlučila da u budžetu Srbije ne postoji 23 miliona evra potrebnih da se plate nastavnika ne smanjuju istog dana kada je dodelila 200 miliona dolara "Srbijagasu" i 300 miliona evra "Er Srbiji".
"Nemaju razumevanja za to da je u redu da u pojedinim javnim preduzećima prosečne plate budu veće od 200.000 dinara, a da njihova treba da bude 36.000 dinara, i zato sutra organizuju protest na mestu na kom će za samo nekoliko dana biti usvojen zakon kojim će se omogućiti izgradnja projekta za koji ne možemo ni da naslutimo koliko će stotina miliona evra koštati građane", navela je Jerkov.
Ocenila je da je ponašanje ministra Verbića "problematično i licemerno" jer, kako kaže, ministar neretko ističe da su prosvetari nerazumni, pohlepni i da ne mogu da shvate finansijsku situaciju u kojoj se nalazi država, a da pri tom zaboravlja da su to obrazovani ljudi koji "vide na kakve sulude projekte Vlada u kojoj sedi baca pare građana".
"Kako god da se štrajk prosvetara završi, on mora podneti ostavku", navela je Jerkov.