Vesti
Društvo i ekonomija
Mali za analizu: Ko hoće da kupi stanove u kulama
19.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Mali za analizu: Ko hoće da kupi stanove u kulama
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zatražio je da se uradi analiza prijava građana koji su pokazali interesovanje za kupovinu stanova u dve kule koje će biti izgrađene u okviru Beograda na vodi.
Mali je novinarima u Skupštini grada rekao da je većina prijavljenih iz Srbije.
On je podsetio da je u ponedeljak bilo više od 1.000 registrovanih građana kao i da bi nove podatke o broju zainteresovanih mogao da iznese sutra.
Gradonačelnik očekuje da bi glasanje u Skupštini Srbije o leks specijalis-u u vezi sa Beogradom na vodi, moglo da bude u prvoj nedelji aprila.
Taj zakon , kako je naveo, uređuje pravno imovinske odnose i omogućava da se građevinsko zemljište objedini u jednu parcelu na teritoriji Sava male, na kojoj će u prvoj fazi biti građen Beograd na vodi.
Takođe je napomenuo da je reč o parceli od oko 100 hektara i da je proces raščišćavanja tog prostora u toku.
Siniša Mali je negirao da je reč o netransparentnom procesu i da će zemljište biti poklonjeno investitoru.
Mali je u intervjuu Tanjugu ocenio da se često iznose paušalne izjave o projektu, o kojem treba razmišljati "bez političkih predrasuda i objektivno", jer je izuzetno značajan za grad i za državu.
Očekuje da će nakon usvajanja lex specialisa za "Beograd na vodi", eksproprijacija biti završena relativno brzo, kako bi se odmah formirala građevinska parcela i počeo proces izdavanja građevinskih dozvola.
Taj zakon, dodao je, rešava pravno-imovinsku strukturu zemljišta i ne uređuje izgradnju i izdavanje građevinske dozvole, već omogućava da se reše problemi parcela na tom području.
Upitan šta će biti sa onima koji ne budu zadovoljni uslovima za preseljenje, Mali je rekao da je za svaku eksproprijaciju definisana procedura kojom Poreska uprava definiše tržišnu cenu, koja se onda isplaćuje građanima, a da oni imaju pravo da zatraže zaštitu na sudu.
"Ništa tu ne piše što je vanredno ili nije do sada viđeno u eksproprijacijama, koje je država radila na drugim projektima", rekao je Mali.
Kako je objasnio, trenutno 95 odsto zemljišta namenjenog "Beogradu na vodi" pripada Republici, dok je oko pet odsto u privatnom vlasništvu, a procesom eksproprijacije to zemljište trebalo bi da bude preneto na državu koja bi onda bila jedini vlasnik.
"To zemljište se unosi kao udeo u pravno lice koje se zove 'Beograd na vodi d.o.o', gde će država Srbija i dalje biti minimum 30 odsto vlasnik, a većinski vlasnik biće naravno oni koji ulože novac. Zemljište se tom pravnom licu ne daje u vlasništvo, nego u zakup na 99 godina", objasnio je Mali.
Podvlači da zemljište nikud ne ide, već se daje u zakup firmi u kojoj je država manjinski vlasnik, "što znači da se nikome ništa ne daje besplatno".
"Zakup zemljišta je osnova za dalja ulaganja i ta finansijska sredstva koja će investitor uložiti će biti uložena upravo u gradnju stambenih kula i ostalih sadržaja", objasnio je gradonačelnik.
Komentarišući kritike da još nije potpisan ugovor sa investitorom, ponavlja da se to očekuje u sledećih nekoliko sedmica i da nijedna aktivnost u vezi sa projektom zbog toga ne trpi.
U tom kontekstu navodi da proces uklanjanja stotina nelegalnih objekata traje, što bi kako kaže, Grad i Republika svakako radili, jer je njihova obaveza da se taj prostor očisti.
Odbacuje i kritike da je "fingiran javni uvid" u projekat, ističući da je sva zakonska procedura ispoštovana, a ne slaže se ni sa tvrdnjama da komunalna infrastruktura Beograda ne može da "podrži" projekat.
"To su paušalne izjave. Da biste usvojili Plan posebne namene, morate da imate uređene saobraćajne, vodovodne, kanalizacione, gasovodne i druge studije po pitanju infrastrukture", rekao je gradonačelnik.
Na osnovu tih studija je, dodao je, napravljen plan izgradnje 1,8 miliona kvadrata na prostoru Savamale, zajedno sa saobraćajnicama, planiranim parking mestima, proširenjem Starog železničkog mosta...
Prvi objekat koji će biti građen na samoj lokaciji "Beograda na vodi" biće dve stambene kule sa oko 320 stanova i sadržajima potrebnim za komforan život stanara, poput fitnes sala i bazena. Maketa tih kula, koja je bila izložena na sajmu u Kanu, uskoro će biti izložena u zgradi Geozavoda.
Nakon dve kule, kako ističe, gradiće se i hotel sa pet zvezdica, a odmah potom, u roku od pet meseci, biće završen i projekat Kule Beograd.
Gradonačelnik podvlači da nije počela prodaja stanova i okviru dve kule, već registracija potencijalnih kupaca kako bi investitor "osetio tržište", a što je praksa koju ima u svim zemljama u kojima gradi objekte. Zato, kako je dodao, još nije poznato ni kolika će biti cena stanova.
"Glavni projekat je završen, ali uvek možete malo da ga promenite kad vidite kako tržište reaguje, da li se traži više jednosobnih, dvosobnih ili trosobnih stanova. Mislim da je to pravi put da osetite tržište i da mu izađete u susret", rekao je on.
Podsećajući da su dve rezidencijalne kule predstavljene na 26. Međunarodnom sajmu nekretnina (MIPIM) u Kanu, ističe da je interesovanje za projekat, najveći te vrste u ovom delu Evrope, bilo veliko i da svako ko je zainteresovan za ovaj deo kontinenta, želi da dođe i vidi šta se to novo planira u Beogradu.
Na sajmu u Kanu su, dodao je, 93 zemlje i grada prezentovali projekte, a među njima je bio i Beograd, jedini iz regiona, pored Crne Gore.