Vesti
Politika
Nikolić odgovara Kukanu: Uzalud vršite pritisak, idem u Moskvu!
20.03.2015. 20:00
Izvor: Blic
Nikolić odgovara Kukanu: Uzalud vršite pritisak, idem u Moskvu!
"Gospodin Kukan uzalud vrši pritisak na predsednika Republike da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije. A mišljenje velike većine građana je da Srbija treba da neguje najbolje odnose sa svima, pa i sa Ruskom Federacijom. Predsednik nedvosmisleno zastupa to mišljenje i niko to neće uspeti da promeni, pa ni gospodin Kukan", navedeno je u današnjem saopštenju iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Time je odgovoreno na izjavu šefa Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduarda Kukana koji je za Blic rekao da Nikolić ne bi trebalo da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobede 9. maja.
- Ako predsednik Srbije tokom posete Rusiji, kao i ostali zapadni šefovi država, samo poseti spomenik vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, niko ga neće kriviti. Tako će tih dana da postupe, na primer, češki predsednik Miloš Zeman i nemačka kancelarka Angela Merkel. Zato je veoma važno šta će vaš predsednik raditi u Moskvi, da li će ići na paradu ili ne - upozorava Kukan.
Nikolić je, reagujući, poručio "da je nepristojno davati savete nekome ko savet nije ni tražio". Nikada se nije desilo da je predsednik Nikolić ili bilo koji političar iz Srbije delio savete predsedniku njegove države gde treba da bude i šta treba da radi ili ne, navodi se u saopštenju iz Kabineta.
Kao što je „Blicu“ ranije rečeno u Ambasadi Rusije u Srbiji, Nikolić je prihvatio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina za dolazak na vojnu paradu.
Kukan kaže da je zabrinut i zbog zajedničke vežbe vojski Srbije i Rusije najavljene za septembar.
- O tome sam juče razgovarao s premijerom Vučićem i ostalim zvaničnicima. Oni su nas uveravali, pa čak to govore i Rusima, da je EU prioritet ove Vlade - kaže Kukan.