Vesti
Društvo i ekonomija
Zašto su Srbi najveći pesimisti u regionu
23.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Zašto su Srbi najveći pesimisti u regionu
Srbi su najveći pesimisti u regionu kada je u pitanju aktuelno stanje u zemlji i očekivanja u budućnosti, pokazuju preliminarni rezultati danas objavljenog istraživanje Saveta za regionalnu saradnju.
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović rekao je da je jedan od najtužnijih podataka to što građani Srbije ne vide vezu između škole koju su završili i posla koji rade.
"Ispod 14 odsto smatra da je obrazovanje važno za uspeh u životu, što je najniže u regionu. Mene ovo zabrinjava i otvara mnogo tema da su naši građani izgubili poverenje u to da škola koju su završili ima ikakve veze sa njihovim uspehom u životu", rekao je Svilanović na konferenciji "Jugoistočna Evropa 2020".
On je ocenio da drugi u regionu još uvek veruju u obrazovanje pre nego u partijske knjižice, veze i vezice.
"Otuda bih hteo da podržim one u vladi koji se zalažu za dualno obrazovanje", istakao je Svilanović.
Prema njegovim rečima, istraživanje koje je sprovedeno na 7.000 gradajana u regionu i 1.400 privrednika pokazuje i da su biznismeni malo veći optimisti, što je, kako je naveo, ohrabrujuće jer oni koji su direktno uključeni u sve procese ipak imaju malo veća očekivanja od toga šta donosi buduhnost.
Svima u regionu su najveći problemi nezaposlenost i teška ekonomska situacija.
Naveo je da će se istraživanje sprovesti ponovo kako bi se videlo da li se taj trend menja.
Svilanović je najavio da će kompletno istraživanje, od 150 strana, biti predstavljeno 6. maja u Briselu čemu će prisustvovati i Komesar EU za susedsku politiku Johanes Han i zvaničnici iz regiona.