Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo naredilo prekid prikupljanja podataka
24.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Ministarstvo naredilo prekid prikupljanja podataka
Ministarstvo prosvete je, posle reagovanja poverenika Rodoljuba Šabića, zatražilo od direktora škola da obustave prikupljanje pojedinih podataka od roditelja o dodeli besplatnih udžbenika.
Direktori osnovnih škola obavešteni su da prekinu dalje prikupljanje pojedinih podataka od roditelja ili staratelja, odnosno onih dokumenata koje je poverenik u svom dopisu označio, saopštilo je ministarstvo.
Dokumenta koja su već prikupljena treba na odgovarajući način da se izbrišu, odnosno unište.
Reč je o fotokopijama lične karte, zdravstvene knjižice, uverenjim nadležnih institucija o radnom stažu ili visini primanja koja se odnose na kategorije roditelja borca, vojnog invalida ili onih koji imaju status raseljenog ili prognanog lica, navodi se u saopštenju.
Takođe, obustavljanje prikupljanja podataka odnosi se i na medicinsku dokumentaciju o teško bolesnom članu porodice.
Nakon izvršenog nadzora, poverenik je utvrdio da ministarstvo ne pribavlja, niti obrađuje podatke o ličnosti učenika i drugih lica, niti se povodom ovog projekta ministarstvu dostavlja bilo kakva dokumentacija koja sadrži podatke o ličnosti, ističu u ministarstvu i podsećaju da je prikupljanje podatka obavljano u školama.
Šabić je ranije danas upozorio Ministarstvo prosvete da što pre obavesti sve osnovne škole kojima je dostavilo prijavni obrazac za a besplatne udžbenike, da obustave dalje prikupljanje određenih podataka, jer to nije u skladu sa zakonom
Poverenik za informacije od javnog značaja je u pismu upućenom ministru prosvete Srđanu Verbiću istakao da oko 1.200 osnovnih škola u Srbiji pribavlja i obrađuje određene podatke - kao što su fotokopija lične karte, zdravstvene knjižice, medicinske dokumentacije, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, te ukazao na neophodnost da se takvi podaci unište.
"Pribavljanjem fotokopije zdravstvene knjižice obrađuju se podaci (uključujući i LBO) koji se vode u matičnoj evidenciji RFZO, a čija je obrada dozvoljena samo za potrebe zdravstvenog osiguranja. Isto važi i za pribavljanje 'medicinske dokumentacije' o bolesti člana porodice",kazao je on.
Poverenik je izvršio nadzor povodom više prijava građana.