Vesti
Društvo i ekonomija
POSLEDICE NATO BOMBI
Srbija je prva u Evropi po smrtnosti od tumora!
25.03.2015. 20:00
Izvor: Blic
Srbija je po smrtnosti od tumora prva u Evropi - upozoravaju stručnjaci i ukazuju na činjenicu da je to dobrim delom posledica NATO bombi sa osiromašenim uranijumom.
Početkom godine, Institut za javno zdravlje u Prištini podneo je izveštaj o malignim oboljenjima u 2013. i 2014. godini na području Kosova i Metohije, koji pokazuje rast broja obolelih od malignih tumora za 57 odsto.
Predsednik Društva za borbu protiv raka profesor Slobodan Čikarić navodi da u razvijenim zemljama stopa novih slučajeva malignih oboljenja opada u proseku za 0,6 odsto godišnje, dok se stopa smrtnosti smanjuje za 1,6 odsto.
U Srbiji je stopa "incidencije" rasla za dva odsto, a stopa mortaliteta za 2,5 dsto.
"Mi smo po umiranju od malignih tumora prvi u Evropi. To je jedan od pokazatelja da se u životnom miljeu stanovnika Srbije nešto posebno dešavalo", upozorava profesor Čikarić.
NATO avijacija je tokom 1999. godine na područje tadašnje SR Jugoslavije, a prevashodno na teritoriju Kosmeta i na rubne delove Pčinjskog okruga, bacila 15 tona osiromašenog uranijuma, čiji je period poluraspada četiri i po milijarde godina.
Prilikom eksplozije bojeve municije sa osiromašenim uranijumom stvorena je prašina mikronskih dimenzija, koja se rasporedila po celoj Srbiji i Balkanu.
Grci su nakon dva i po meseca od bombardovanja Srbije ispitivanjima utvrdili da je zračenje na teritoriji njihove zemlje povećano za 20 do 30 odsto.
"Deset miliona stanovnika Srbije našlo se u martu, aprilu i maju 1999. u zoni rizika od zračenja, a i dalje se nalazi u toj zoni. Zašto ne bismo tražili odštetu od onih koji su to uradili" - pita Čikarić za portal "Sputnjika".