Vesti
Društvo i ekonomija
Ombudsman traži besplatnu vakcinu za svu decu
26.03.2015. 20:00
Izvor: 021.rs
Ombudsman traži besplatnu vakcinu za svu decu
Zaštitnik građana Saša Janković tražiće od Ministarstva zdravlja da sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.
Ta promena bi olakšala situaciju roditeljima dece koja su započela imunizaciju petovalentnom vakcinom, a pravilnikom o imunizaciji im je onemogućena besplatna revakcina jer su im deca rođena pre 1. novembra 2014. godine.
Ombudsman je po više pritužbi građana pokrenuo postupak kontrole zdravstvenih organa i organizacija u vezi sa kriterijumima za vakcinaciju dece različitim vrstama cepiva, piše "Blic".
Janković će tražiti od Ministarstva zdravlja i da datum rođenja deteta ne bude odlučujući za vrstu vakcine, već medicinski razlozi i opravdana očekivanja koja su građani stekli na osnovu izjave lekara i raspoloživosti vakcina.
Petovalentna vakcina, koja decu štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence B i dečje paralize i u Srbiji je prošle godine postala besplatna. Posle tri godine odlaganja početka važenja novog pravilnika o vakcinaciji, najzad od 1. januara bebe ovu vakcinu primaju na teret RFZO. To bi značilo da roditelji više ne moraju da kupuju vakcinu. Međutim, ovu dugo čekanu vest neki roditelji su doživeli kao diskriminaciju.
Petovalentna vakcina besplatna je samo za bebe rođene posle 1. novembra prošle godine, a to znači da bebe rođene samo dan ili mesec dana ranije od ovog datuma nemaju pravo na vakcinu. Najnelogičnije je što na nju pravo nemaju ni mališani čiju su prvu ili drugu dozu petovalentne vakcine finansirali sami roditelji, verujući da će, kada najavljeni pravilnik stupi na snagu, vakcinaciju nastaviti o trošku države. Njih država upućuje na revakcinaciju "Torlakovim" vakcinama koje su odavno prevaziđene po svetskim standardima. Da stvar bude još gora, već mesecima u apotekama nema petovalentne vakcine u slobodnoj prodaji.
U Ministarstvu zdravlja kažu da nije reč ni o kakvoj diskriminaciji dece, već samo o poštovanju roka koji praktično uvodi novu vrstu imunizacije u skladu sa novim pravilnikom o primeni kombinovanih vakcina.
"Još uvek ništa nismo dobili od ombudsmana kada su u pitanju petovalentne vakcine. Ali, zakazaćemo sastanak sa njim kako bi se pronašlo najbolje rešenje za građane", kažu u Ministarstvu zdravlja.