Vesti
Društvo i ekonomija
EPS nije predložio poskupljenje struje
31.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
EPS nije predložio poskupljenje struje
Agencija za energetiku Srbije do danas nije dobila predlog Elektoprivrede Srbije o promeni cene struje, rečeno je agenciji Beta u toj agenciji.
Iz EPS-a za sada nema najava kada bi takav zahtev mogao da bude upućen, tako da je neizvesno da li bi struja mogla da poskupi i od 1. maja.
Odluku o promeni regulisane cene struje donosi Agencija za energetiku na zahtev EPS-a, a prema zakonu, nova cena primenjuje se 30 dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".
Vlada Srbije se obavezala sporazumom s Međunarodnim monetranim fondom da od 1. aprila poveća cenu struje za ukupno 15 odsto, uključujući i iznos akcize koja će biti uvedena.
Predstavnici MMF trebalo bi da u maju da dođu u Srbiju i obave prvu reviziju ispunjenosti uslova po kojima je odobren aranžman od 1,2 milijarde evra.
Po regulisanoj ceni struje u Srbiji se snabdevaju domaćinstva i mali potrošači, odnosno preduzeća koja su priključena na distributivni sistem, a imaju manje od 50 zaposlenih i manje od 10 miliona evra prihoda godišnje.
Struja u Srbiji za korisnike koji se snabdevaju po regulisanim cenama poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.
Nakon tog poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.