Vesti
Društvo i ekonomija
Blagodatni oganj iz Jerusalima stiže u Beograd
01.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Blagodatni oganj iz Jerusalima stiže u Beograd
Blagodatni oganj prvi put će biti zvanično prenet iz Jerusalima u Beograd u hram Svetog Save na Veliku subotu, 11. aprila, uoči Uskrsa, najavio je danas patrijarh srpski Irinej.
Blagodatni oganj biće prenet iz Tel Aviva na Aerodrom "Nikola Tesla" odakle će uz svečanu pratnju biti odnet do hrama Svetog Save. Doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save u 23.30, gde će biti postrojena garda Vojske Srbije, naveo je poglavar SPC, a prenosi sajt Crkve (www.spc.rs).
Pravoslavni vernici Uskrs slave u nedelju, 12. aprila.
Delegaciju Srbije koja će u subotu ujutru prisustvovati molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja u Jerusalimu činiće delegacija SPC predvođena episkopom slavonskim gospodinom Jovanom i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Dušan Jovović.
Blagodatni oganj se pojavljuje svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve Patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja u Jerusalimu.
Nakon što blagodatni oganj, koji se smatra jednim od čuda u pravosavlju, bude donet ispred hrama na Vračaru patrijarh Irinej će ga predati vernicima, a nakon toga i predvoditi prvu uskršnju liturgiju.