Vesti
Politika
Dačić: Učešće na paradi u Moskvi ne menja odnos Srbije sa EU
08.04.2015. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Učešće na paradi u Moskvi ne menja odnos Srbije sa EU
Učešće srpske vojske na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja ne utiče na odnos Srbije prema evropskim integracijama, niti prema obavezama koje ima kao predsedavajuća OEBS-u, izjavio je danas u Beogradu šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
On je rekao da je odluku o učešću Vojske Srbije na "Paradi pobednika" 9. maja u Moskvi, povodom obeležavanja Dana pobede nad nacizmom, doneo predsednik Srbije Tomislav Nikolić u skladu sa Ustavom i zakonima.
Dačić je ocenio da je taj događaj od istorijskog značaja za Srbiju i da bi srpska vojska trebalo da učestvuje svugde širom sveta gde se održavaju proslave povodom pobede nad fašizmom.
- To ne utiče na naš odnos prema evropskim integracijama, obavezama i dužnostima koje imamo kao predsedavajući OEBS-a, niti ima ikakve veze sa tim kome smo naklonjeni. Naklonjeni smo proslavi pobede nad fašizmom, za to smo dali veliki broj ljudskih života - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom.
Dačić je podsetio da i druge zemlje učestvuju na proslavi u Moskvi, kao i da će nemačka kancelarka Angela Merkel položiti cveće na spomenik u ruskoj prestonici 10. maja.
On je kazao i da spskim zvaničnicima iz EU nije stigla "informacija" da srpska vojska ne treba da učestvuje na paradi u Moskvi.
Zanijer je rekao da se slaže sa srpskim ministrom u pogledu toga da učešće srpske vojske na paradi u Moskvi odluka vlade "u smislu njene spoljne politike".
- To ne menja ulogu Srbije kao zemlje koja treba da se pozicionira u fazi kada raste polarizacija - rekao je Zanijer i dodao da Srbija ispunjava zahteve koji su pred nju postavljeni.
- Važno je da održimo sve kanale komunikacije otvorenim, u tom smislu Srbija ispunjava svoju ulogu - kazao je generalni sekretar OEBS.