Vesti
Društvo i ekonomija
Radnici Staklare traže pomoć od premijera
09.04.2015. 20:00
Izvor: RTS
Radnici Staklare traže pomoć od premijera
Sindikati Srpske fabrike stakla u Paraćinu pozvali su premijera Srbije Aleksandra Vučića da im pomogne da fabrika, čiji je račun skoro šest meseci u blokadi, opstane i ne ode u stečaj.
Račun fabrike, koja zapošljava oko 850 radnika, blokirao je "Srbijagas" zbog duga od oko 200 miliona dinara. Istovremeno država "Staklari" duguje novac za veće otpremnine koje su uz saglasnost tadašnje vlade isplaćene radnicima koji su dobrovoljno otišli iz fabrike, prenosi Beta.
Predsednik sindikata "Nezavisnost" Borivoje Jevtić je rekao da bi rešenje bilo "prebijanje" dugova između fabrike i države.
"Nama je 'Srbijagas' blokirao račun za dugove od oko 200 miliona dinara, dok istovremeno Vlada Srbije, odnosno država duguje aktuelnom vlasniku fabrike oko tri miliona evra. Oni mora da shvate da je Fabrika stakla za Paraćin isto što je i Železara za Smederevo, Zastava za Kragujevac, RTB za Bor", rekao je Jevtić za agenciju Beta.
Predstavnici sindikata preko svojih centrala pokušavaju da dogovore sastanak sa premijerom. U borbi za opstanak fabrike pridružio im se i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.
On se, kaže Jevtić, uz saglasnost sindikata, još pre mesec dana obratio ministru privrede Željku Sertiću za pomoć, ali odgovora još nema.
"Ključni momenat je sastanak sa premijerom. Po svemu što vidimo njegova je završna. Ne bi trebalo da se ignoriše pismo predsednika opštine Saše Paunovića jer on u tom pismu koje je uputio ministru privrede Sertiću traži sastanak lokalne samouprave, menadžmenta Staklare, sindikata kako bismo zajedničiki rešili taj problem", objasnio je Jevtić.
Sindikalci ne žele da fabrika ode pod stečaj ili da se vrate pod okrilje "Srbijagasa".
"Od kada nas je kupio bugarski konzorcijum primamo plate, fabrika je promenila imidž. Uložena su ogromna sredstva u proizvodne kapacitete i ne bi bilo dobro da fabrika ode u stečaj zbog 850 radnika i njihovih porodica", poručio je Jevtić.
Staklaru je za 35 miliona evra, marta 2012. godine, od "Srbijagasa" kupio konzorcijum bugarskih firmi "Rubin" i "Glas industri" čiji je vlasnik Korporativno-trgovinska banka iz Sofije.
Agencija za privatizaciju je počela kontrolu realizacije kupoprodajnog ugovora i traži od vlasnika garanciju od 1,5 miliona evra.