Vesti
Politika
Opozicija traži smenu Maje Gojković
09.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Opozicija traži smenu Maje Gojković
Opozicione stranke – Demokratska stranka (DS) Socijaldemokratska stranka (SDS) i Nova stranka (NS) zatražile su danas od premijera Srbije smenu predsednice i potpredsednika Skupštine Srbije Maje Gojković i Igora Bečića.
Smena je, kako su naveli, zatražena zbog dešavanja u Skupštini poslednjih dana.
Poslanik SDS Janko Veselinović kazao je novinarima u Skupštini da taj zajednički zahtev opozicije nije njihovo ujedinjenje, već da oni nastupaju kada situacija postane kritična, kao što je to, kako je naveo, bio danas slučaj u parlamentu.
On je dodao da je predsednica parlamenta danas izrekla dve opomene i oduzela reč šefu poslaničke grupe SDS Marku Đurišiću, "da se ne bi pričalo o veoma lošem projektu (Beograd na vodi) koji nema uporišta ni u ustavu, ni u zakonu".
"Gojkovićeva je izrekla stvar koja u parlametarizmu nije zabeležena, odnosno da će predložiti da poslanici za neposlušnost obavljaju društveno koristan rad. Kada to povežemo sa onim što se dešavalo pre par dana to ne znači ništa drugo nego totalitarni režim u kome nema slobodne reči i parlamentartne demokratije", istakao je Veselinović.
Predsednik NS Zoran Živković kazao je novinarima da predsednica parlamenta "nije sposobna da obavlja svoju funkciju" i da se opozicija opredelila da traži njenu smenu od premijera.
"Osim ako on neće da preuzme odgovornost za to što se danas dešavalo u Skupštini, kao što je uradio i za sve drugo što se dešava u Srbiji. Ako premijer preuzme odgovornost za sve ovo onda i on treba da podnese ostavku. Maja Gojković treba da ode sa ovog mesta i da se bavi nečim mirnijim i primerenijim njenom znanju", rekao je Živković.
Šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović kazao je da se Demokratska stranka pridružila zahevu za smenu Gojkovićeve i Bečića zbog svega onoga što se dešavalo u prethodnom periodu u Skupštini.
"Danas je do krajnjih granica ogoljeno pravno statutarno nasilje, koje Gojkovićeva i Bečcić sprovode mesecima. To je danas kulminiralo", istakao je Stefanović.
Skupština Srbije danas razmatra amandmane na leks specijalis o projektu Beograd na vodi.