Vesti
Politika
Više ne prihvatamo praksu dodatnih uslova
14.04.2015. 20:00
Izvor: Akter
Više ne prihvatamo praksu dodatnih uslova
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom spekulacija o dodatnim uslovima nekih članica EU za otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu u Uniji, da "tu praksu Srbija više ne prihvata" jer je ispunila sve obaveze koje je preuzela
"Tu praksu Srbija više ne prihvata. Sve obaveze smo ispunili i ne dozvoljavamo da se bilo ko igra sa nama", kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom.
Podsetivši da je uslov za otvaranje pregovora o članstvu u EU puna implementacija Briselskog sporazuma, a da se naknadno javljaju "pokretni ciljevi", poput dodatnih uslova koje trazi nemački parlament, on je rekao da je Srbija o tome razgovarala i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.
"To je bila jedna od tema razgovora sa Mogerini. Taj razgovor nije bio prijatan, jer je bio veoma otvoren, razgovor je vodio premijer (Aleksandar Vučić), ja sam bio sa njim", kazao je Dačić.
Sa jedne strane se "Mogerini slaže da je Srbija ispunila uslove, a sa druge strane imamo dodatne tačke", kazao je Dačić i dodao da su to dodatni uslovi koji idu van Briselskog sporazuma.
Uvođenje dodatnih zahteva "nije ništa novo" i ta "praksa već postoji", kazao je šef srpske diplomatije i dodao da: "Bez obzira na to, mi smatramo da naš put vodi u EU, moramo da prolazimo kroz sve to, ali nemojmo da aplaudiramo svemu tome, sami".