Vesti
Politika
Selaković: Priština stvara tenzije pred svaku rundu pregovora
20.04.2015. 20:00
Izvor: RTS
Selaković: Priština stvara tenzije pred svaku rundu pregovora
Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je da tenzije iz Prištine uvek dolaze pred nastavak dijaloga u Briselu, poručivši da Srbija jeste i biće faktor stabilnosti u ovom delu Evrope.
Upitan za očekivanja od naredne runde pregovora, nakon izjava ministra spoljnih poslova u kosovskoj vladi Hašima Tačija o pripajanju Albaniji, kao i poziva jedne nevladine organizacije da dođe u Beograd, Selaković je odgovorio da će Srbija svima pokazivati kako treba da se ponaša odgovorna država, vlada i predsednik vlade, prenosi Tanjug.
"Podizanje tenzija nikad nije dolazilo sa srpske strane, jer mi time svedočimo da smo zemlja sa drugačijim, mnogo ozbiljnijim i mnogo konstruktivnijim pristupom nego što je to bilo ranije", rekao je ministar pravde odgovarajći na novinarsko pitanje pred sutrašnji nastavak pregovora u Briselu.
"Milsim da smo kao cela vlada, a na prvom mestu naš predsednik Vlade u prethodnih godinu dana i te kako to svedočili i pokazali. Nigde ne možete reći da je nestabinlost izazvana ponašanjem Srbije", naglasio je Selaković nakon otvaranja radova u Katanićevoj ulici.
On je dodao da je to dobro naučena lekcija iz prošlosti i da Srbija ne sme da bude ta koja će unositi nered i nestabilnost.
"Srbija mora da svojim postupanjem čitavom regionu pokaže da nam je stalo do ekonomskog razvoja, a posle toga i razvoja svih zemalja ovog dela Evorpe", rekao je Selaković i napomenuo da neće sutra biti u Briselu jer se neće razgovarati o pravosuđju.
"Nema moralne odgovornosti za pad helikoptera"
Odgovarajući na novinarsko pitanje, Selaković odbacio je postojanje moralne odgovornosti ljudi koji su organizovali akciju spasavanja bebe.
Selaković je ponovio da se taj predmet nalazi u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje utvrđuje da li postoji nečija krivična odgovornost.
"Ako me pitate da li postoji nečija moralna odgovornost zbog toga što je usled različitih okolnosti pao helikopter, recite mi da li je neko uradio nešto loše, što je hteo da spasi dečiji život", rekao je Selaković.
Selaković je istakao da je apsolutno uveren da ministri odbrane i zdravlja, Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar, rade na osnovu Ustava i zakona, u interesu građana i države, "kao što je najbolji interes bio poslati vojni helikopter da se spasi jedan dečiji život".
Smatra da je ishod akcije spasavanja bebe iz Novog Pazara bio drugačiji, mediji se tim slučajem ne bi ovoliko bavili.
"To bi bila samo jedna naslovna strana i možda bi se neko tih pilota setio na Dan bezbednosti", rekao je Selaković.
Ministar je poručio da u Srbiji nema nedodirljivih i da niko nije izvan zakona.
"Ako je tako bilo u svim drugim slučajevima, ne vidim zašto ne bi bilo i u ovom", rekao je Selaković i zapitao "zašto se mediji ne bave tragedijom koja se dogodila pre više godina u Užicu, kada je nastradalo 'sedam majki'".