Vesti
Društvo i ekonomija
I Kinezi nas zovu na vojnu paradu!
21.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
I Kinezi nas zovu na vojnu paradu!
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dobili su zvaničan poziv da učestvuju u proslavi 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i vojnoj paradi u Pekingu.
Parada će biti održana 3. septembra.
U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je poziv uputilo Ministarstvo nacionalne odbrane Narodne Republike Kine.
"Poziv za učešće predstavnika Vojske Srbije upućen je s obzirom na naš doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu, kao i zbog tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i dve vojske", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da "kineska strana ceni pažnju koju Srbija poklanja razvijanju starih i izgradnji novih partnerstava i na Istoku i na Zapadu, posebno sa onim državama koje predstavljaju strateške partnere, što se posebno odnosi na Kinu, koja je ujedno i jedan od četiri stuba spoljne politike Srbije".
U saopštenju se navodi da je Kina "u nekoliko navrata iskazala solidarnost" sa srpskim narodom i vojskom kroz donacije za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uključujući i pomoć nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava.
"Srbija je ponosna na svoj veliki doprinos slamanju sila osovine tokom Drugog svetskog rata i u tom smislu aktivno je posvećena negovanju tradicija antifašističke borbe", navodi se u saopštenju.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio je ranije da Vojska Srbije učestvuje na "Paradi pobednika" u Moskvi 9. maja