Vesti
Društvo i ekonomija
Milijardu evra za saobraćaj
22.04.2015. 20:00
Izvor: Akter
Milijardu evra za saobraćaj
Premijeri država Zapadnog Balkana su u utorak u Briselu sa prestavnicima Evropske unije postigli dogovor o investicijama u ključnu saobraćajnu infrastrukturu
Ona treba da poveže ceo region, a EU je potvrdila da će za te projekte izdvojiti ukupno milijardu evra.
"Poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti je način poštovanja evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU. Taj proces bi našim građanima trebalo da donese boljitak i pre pristupanja u Uniju", stoji u dogovoru postignutom u Briselu.
Premijeri država Zapadnog Balkana složili su se da su bolja povezanost u samom regionu, i sa EU, ključni faktor za rast i otvaranje novih radna mesta.
Reč je o putnim i železničkim vezama, koje bi vremenom trebalo da budu potpuno uklopljene u transportnu mrežu unutar EU, a povezivanje je planirano i rečnim i vazdušnim saobraćajem, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Evropski komesar Johannes Han sa zadovoljstvom je rekao da će EU kao prvi korak investirati 130 miliona evra u projekt za koji će na kraju tokom idućih nekoliko godina izdvojiti milijardu evra, kao što je to obećano pre nekoliko meseci na sastanku u Prištini.
Ali, kako je dodao, ne treba zaboraviti da je saobraćaj tek jedan deo infrastrukture povezan s eneregetskim i drugim pitanjima.
Postignuti dogovor je vrlo važan za mrežu koja će na kraju povezivati celi Balkan, rekao je on.
Han je takodje istakao da je ovaj dogovor rezultat sastanka u Berlinu od prošle godine i najavio još jedan radni dogovor premijera Zapadnog Balkana u Beču 27. augusta.
Komesar EU za saobraćaj Violeta Bulc izjavila je da je ovo "gotovo istorijski trenutak" i možemo se nadati da će i ostale teme vezane uz Zapadni Balkan rešavati na ovako otvoren i konstruktivan način.
Prema njenim rečima, ovo nije samo značajan momenat za saobraćaj na Balkanu, već i za celu evropsku saobraćajnu mrežu.
Očekujemo da do 2030 imamo jedinstvenu, funkcionalnu i široku saobraćajnu mrežu, naglasila je Bulc.