Vesti
Društvo i ekonomija
Digitalizacija će državi doneti 100 miliona evra
23.04.2015. 20:00
Izvor: Blic
Digitalizacija će državi doneti 100 miliona evra
Isključenjem analognog signala na emisionoj stanici Vršački breg, 15. aprila u Srbiji je počela era digitalne televizije.
O daljim planovima i značaju digitalizacije za “Blic“ govori Tatajana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kakva je dinamika uvođenja digitalnog signala?
- Do 18. maja cela Vojvodina biće digitalizovana, dok će 25. maja biti ugašen analogni signal i na Avalskom tornju, preko kojeg TV signal prima oko 2,5 miliona stanovnika Srbije. Proces digitalizacije besplatnog TV signala biće kompletno završen do 15. juna 2015. godine.

Koliko je prelazak na digitalni signal složen projekat za državu?
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je poslednjih godinu dana uložilo ogroman napor da projekat digitalizacije vrati u rokove zadate međunarodnim sporazumom potpisanim još davne 2006. godine. Najveći projekat u istoriji emitovanja televizije u Srbiji karakterističan je po tome što je, prema rečima eksperata iz EBRD, i jedan od najsloženijih projekata te vrste širom sveta gde se realizovao. Upravo je ta složenost i zahtevala od resornog ministarstva i odgovornih lica maksimum znanja, upornosti, predanosti kako bi svi učesnici u ovom istorijskom procesu, dali svoj doprinos uspešnom okončanju procesa digitalizacije, u korist svih građana. Takođe, rezultat ovog procesa je prihod od oko sto miliona evra koji će se sliti u budžet prodajom digitalne dividende.

Šta građani dobijaju digitalizacijom?
- Besplatan digitalni signal omogućava im bolji kvalitet zvuka i slike, raznovrsnije sadržaje i više televizijskih programa, u standardnoj i visokoj rezoluciji. Takođe, imamo nove usluge za osobe sa invaliditetom i unapređene dodatne usluge, na primer mogućnost izbora prevoda i titlova. Pored kvalitetnijeg TV signala, digitalizacijom će se osloboditi frekvencije koje će se koristiti za bolje pokrivanje signalom mobilne telefonije i brži mobilni internet.

Na koga će digitalizacija najviše da utiče?
- Proces digitalizacije besplatnog TV signala se prvenstveno tiče građana koji primaju signal putem klasične antene, sobne ili krovne. Korisnici kablovske, satelitske ili IP televizije primaju TV signal na drugačiji način i na njih neće uticati proces digitalizacije besplatnog TV signala, osim što im se otvara opcija da pređu na besplatan digitalni signal ukoliko im to više odgovara.

Ima li razlike između digitalnih paketa kablovskih operatera i besplatnog digitalnog signala?
- Te dve stvari ne treba mešati. Neki građani su možda zbunjeni reklamama kablovskih operatora koji upadljivo potenciraju sličnu terminologiju onoj koja se koristi u procesu digitalizacije. Paketi kablovskih operatora su potpuno nezavisna opcija u odnosu na opremanje za prijem besplatnog TV signala. Naravno, pojedini građani će razmišljati o izboru između kupovine kablovskog paketa ili opreme za besplatan digitalni signal i to je razlog zašto su kablovski operatori pojačali svoje reklamne kampanje. Ta reakcija je pokazatelj da mi radimo dobro svoj posao, a građanima može biti samo bolje kada imaju više opcija.

Pokriva li digitalizacija i ruralna područja u kojima je TV signal dosad bio slab?
- Besplatan digitalni signal pokriva i značajan broj gledalaca van gradskih centara koji su dosad imali ograničen izbor kanala ili uopšte nisu imali TV signal. Svako ko uspešno prima digitalni signal ima jednak kvalitet za sve raspoložive programe, za razliku od analognog prijema gde su razni programi mogli da imaju različit kvalitet prijema, a u nekim slučajevima je bilo potrebno i usmeravati antene na različite predajnike za različite programe. Sa besplatnim digitalnim signalom je jednostavnije: potrebno je da usmerite antenu prema jednom predajniku i ako imate dobar prijem, rešili ste prijem svih programa.

Jedan broj građana dobio je i besplatne vaučere za kupovinu STB uređaja...
- Njima će vaučeri u iznosu od 3.000 dinara biti dostavljeni poštom. Uz vaučer se dostavlja i lista prodajnih objekata, kojih ima preko 1.000, u kojima građani mogu iskoristiti vaučer za kupovinu set-top-boks uređaja. Sve dodatne informacije vezane za prelazak na prijem besplatnog digitalnog TV signala građani mogu dobiti pozivom na broj 18911 iz bilo kog mesta u Srbiji sa fiksnog ili mobilnog telefona.