Vesti
Društvo i ekonomija
Od ombudsmana pomoć očekuje 90.000 građana
28.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Od ombudsmana pomoć očekuje 90.000 građana
Ukupno 90.259 građana tražilo je pomoć od zaštitnika građana od 2012. godine, izjavio je ombudsmanov zamenik Miloš Janković.
Janković je u Leskovcu rekao da se Kancelariji zaštitnika od 2012. godine obratilo gotovo 900 građana Jablaničkog okruga.
Zaštitnik građana je od 2007. godine Saša Janković.
Od nekoliko hiljada preporuka, koje su upućene državnim organima, prihvaćeno je između 60 i 70 odsto, rekao je Janković.
On je ukazao da je od 2012. godine, kada je u leskovačkoj Narodnoj biblioteci otvorena kancelarija, odakle građanui mogu video linkom da se obrate zaštitniku , pomoć zatražilo 875 građana Jablaničkog okruga.
"To je impresivna cifra i ona pokazuje da građanke i građani ovog okruga imaju visoku svest o instituciji zaštitnika građana. Takođe, imaju i visoku svest o korišćenju svojih prava", ocenio je Janković.
On je naveo da se građani Jablaničkog okruga najčešće žale na nemogućnost ostvarivanja prava na zaštitu imovine, da su na drugom mestu pritužbe u vezi ostvarivanja prava na invalidsku i penzionu zaštitu, a zatim i pritužbe zbog prava na zdravstvenu zaštitu i pravo na rad.
Zamenik zaštitnika građana, koji je u Leskovcu sa predstavnicima lokalne samouprave, sudstva, policije i Centra za socijalni rad učestvovao na okruglom stolu "Uloga zaštitnika građana u ostvarivanju principa dobre uprave", rekao je da je veče pre sastanka iznenada posetio i Okružni zatvor u tom mestu.
"Na licima pritvorenika i osuđenika nismo videli strah i oni pohvaljuju službu obezbeđenja. Možemo preliminarno da zaključimo da se u zatvorenim ustanovama ne prelazi granica koja bi predstavljala zlostavljanje zatvorenika", kazao je Janković na konferenciji za novinare.