Vesti
Politika
"Velt" o poseti Štajnmajera Srbiji
29.04.2015. 20:00
Izvor: RTS
"Velt" o poseti Štajnmajera Srbiji
Nemački dnevni list "Velt" izveštava o poseti nemačkog ministra spoljnih poslova Frank-Valtera Štajnmajera Srbiji ističući da je on bio impresioniran posvećenošću srpske vlade sprovođenju reformi.
Pod naslovom "Želimo da učimo od nemačkih prijatelja", list Velt konstatuje da je Štajnmajer u Beogradu ustanovio kako srpska vlada hita da sprovede reforme, prenosi Tanjug.
"Impresionirani smo prilježnošću (srpske) vlade u sprovođenju reformi", rekao je nemački ministar, a navodi list.
Velt navodi da zategnuti odnos Beograda i Prištine otežava početak pristupnih pregovora sa EU, kao i da Nemačka radi na nastavku procesa normalizacije između Beograda i Prištine.
"Za Berlin taj odnos, kao i tema pravne države, imaju najviši prioritet. Na tome insistira i Bundestag", ističe list i napominje da bi Beograd želeo da što pre počne razgovore sa EU.
U tekstu se postavlja i pitanje da li je moguće da jednog dana i Srbija i Kosovo budu članovi EU čak i bez međusobnog priznanja.
List prenosi i reči srpskog premijera Aleksandra Vučića da Srbija želi da uči od nemačkih prijatelja, da želi da uči od najboljih i da će štititi svoje nacionalne interese.
"To se, između ostalog, odnosi i na Kosovo, ili, da citiramo srpsko jezičko pravilo, Prištinu", navodi Velt.
Berlinski dnevnik, međutim, navodi i da su vidne razlike kad je reč o sankcijama Rusiji.
U članku je, naime, objašnjeno da vlade u Beogradu i Berlinu imaju veoma različito razmišljaju o Ukrajini, pri čemu se ministar Dačić, kako stoji u tekstu, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, dok Štajnmajer navodi razloge protiv toga.
"Rat u Ukrajini otežava odnos između Srbije na jednoj, i Nemačke i EU na drugoj strani. Moskva u Srbiji uživa veliki ugled, iako je EU na primer pružila veću pomoć posle katastrofalnih poplava prošle godine", primećuje berlinski dnevnik.