Vesti
Politika
Vasin: Uprkos pritiscima, Vojvodina i dalje lider
05.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Vasin: Uprkos pritiscima, Vojvodina i dalje lider
Vlada Srbije već tri godine oduzima nadležnosti i sredstva Vojvodine, ali uprkos tome pokrajina je i dalje "motor razvoja cele Srbije", rekao je danas potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.
U pisanoj izjavi povodom zahteva SNS za smenu Bojana Pajtića s mesta premijera Vojvodine,, Vasin je naveo i pokazatelje, prema kojima je od 20 najrazvijenih opština u Srbiji čak 11 iz Vojvodine, od 44 izrazito nedovoljno razvijenih opština samo je jedna iz Vojvodine, a na listi devastiranih opština nema nijedne iz Pokrajine.
"Svi ekonomski i privredni pokazatelji svedoče da je Vojvodina infrastrukturno, administrativno i privredno najrazvijeniji deo Srbije, s obzirom da ostvaruje vrednost bruto domaćeg proizvoda iznad vrednosti republičkog proseka", navedeno je u izjavi.
Vasin se osvrnuo i na ukupni izvoz Srbije, za koji se kaže da "bar trećinom potiče iz Vojvodine, te da se u njoj ostvari u proseku 50 odsto svih stranih investicija, te da oko 70 odsto svih sredstava iz stranih grantova i kredita koriste institucije i preduzeća iz Pokrajine".
"Premijer Srbije je više puta otvarao i obilazio pogone koje je realizovala vojvođanska administracija, što je takođe dokaz da se samo Vojvodina razvija. Republička vlada na svakom koraku pokušava da dezavuiše razvojne projekte, ali i fondove koje Vojvodini pripadaju, pokazujući time da je spremna da dva miliona građana drži kao zatočenike neostvarenih političkih ambicija", naveo je Vasin.
On je dodao da republilčkoj vladi nedostaju stručnosti i razumevanja specifičnosti Vojvodine.
"Umesto da snažno podrže privredni razvoj Vojvodine, ova republička administracija će biti upamćena po prodaji najplodnijih vojvođanskih oranica strancima i uništavanju vojvođanskih poljoprivrednika, kao i pokušaju gašenja Elektrovojvodine", navodi se u izjavi.
Poslanici SNS u Skupštini Srbije zatražili su danas od pokrajinskog premijera Bojana Pajtića ostavku, jer je, prema njihovom mišljenju, Vojvodina za vreme vlasti Demokratske stranke koju on predvodi "od lokomotive razvoja postala vagon u siromašnoj kompoziciji".