Vesti
Politika
SRS: Šešelj jutros operisan, kaže dobro se oseća
07.05.2015. 20:00
Izvor: Politika
SRS: Šešelj jutros operisan, kaže dobro se oseća
BEOGRAD – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešel jutros je operisan, saopštio je zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović.
BEOGRAD – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je jutros, kako je saopštila ta stranka operisan, kaže da se oseća dobro posle hirurškog zahvata na vilici.
Samo nekoliko sati nakon operacije, lider radikala se oglasio na svom tviter nalogu poručivši:"Ja sam živ i opasniji nego ikad”.
Prethodno on je za „Blic” rekao da je hirurški zahvat obavljen zbog tri pojave na njegovom licu radi histopatološke analize i da se sumnja da te pojave imaju veze sa upalom od pre nekoliko godina, ili sa njegovom osnovnom bolešću, ali da će se sve znati posle analiza.
„To nije naročito ozbiljna operacija. Završena je i dobro se osećam i odmah sam došao kući, a nadam se da ću od ponedeljka na posao, ako ne bude nikakvih problema”, rekao je Šešelj za taj beogradski list i dodao da je na maksilofacijalnoj hirurgiji hirurški zahvat obavio doktor Miroslav Vukadinović, dekan Stomatološkog fakulteta.
Krajem marta ove godine Žalbeno veće Haškog tribunala naložila je Pretresnom veću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.
Kako je ranije saopšteno, Šešelj, koji je bezuslovno pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala, boluje od raka debelog creva.
Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović na današnjoj konferenciji za novinare nije mogao da saopšti bilo kakve detalje o operaciji lidera radikala.
Šešelj, međutim, tvrdi da zvanično nije obavešten da je pokrenut postupak za njegovu ekstradiciju Haškom tribunalu iz koga je 12. novembra prošle godine, posle skoro 12 godina, pušten na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga, odnosno lošeg zdravstvenog stanja.
Fila: Šešelj ne treba da se vrati u Hag
BEOGRAD– Advokat Toma Fila smatra da operacija lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja pokazuje da je on teško bolestan i da ne treba da se vrati u pritvor Haškog tribinala.
„Upravo to potvrđuje i zašto pretresno veće sudije (Žan Klod) Antoaneti ne donosi odluku o zahtevu tužilaštva za Šešeljev povratak u Hag”, rekao je Fila Tanjugu.
Prema njegovim rečima, bez odluke pretresnog veća sudije Antoanetija, lider SRS ne može da se vrati u Hag.
Sve ostalo što priča (glavni tužialc Haškog tribunala Serž) Bramerc i što se piše po medijima su priče „za razonodu javnosti”, naveo je Fila.
On je ocenio da je čitav ovaj slučaj sa Šešeljem vrlo neobičan i protivan pravilima.
Predsednik SRS jutros je operisan, saopštio je njegov zamenik Nemanja Šarović na konferenciji za novinare i nije mogao da saopšti bilo kakve detalje o operaciji lidera radikala, ali je dodao da stranka očekuje da im se, kada prođe dejstvo anestezije, Šešelj javi.
Šešelj je 12. novembra prosle godine, posle skoro 12 godina, odlukom pretresnog veća pušten na privremenu slobodu iz haškog tribunala iz humanitarnih razloga, odnosno lošeg zdravstvenog stanja.
Međutim, po zahtevu tužioca, žalbeno veće je 30. marta pretresnom veću naložilo da hitno opozove svoju odluku od 6. novembra 2014. godine o privremenom puštanju na slobodu lidera SRS i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.
Pretresno veće još nije postupilo po nalogu Žalbenog veća, već je 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.
Šešelj je, međutim, odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.
Haško tužilaštvo je potom 14. aprila Žalbenom veću potom uputilo zahtev da naloži Pretresnom veću da Šešelju hitno naloži da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, a Šešelju je sada pružena mogućnost da se o tom zahtevu izjasni.
Lider SRS je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao.
Posle suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio njegov zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti.
Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi.
Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra 2014. odluku da Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je tribunalu dostavila garancije za njegovo oslobođenje.