Vesti
Politika
Žandarmerija ostaje još kod granice sa Makedonijom
12.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Žandarmerija ostaje još kod granice sa Makedonijom
Komandant Žandarmerije Goran Dragović ocenio je danas tokom posete bazi Kozjak u opštini Preševo da je stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti nakon nedavnih sukoba u Kumanovu stabilno.
Međutim, on je rekao da da na tamošnje stanje mogu uticati promene u stanju bezbednosti u Makedoniji.
Stanje na terenu se prati 24 sata dnevno i pojačane su izviđačke aktivnosti kao i opservacija terena posebnim elektronskim sredstvima.
Dragović je istakao da sve jedinice "besprekorno funkcionišu" i da postoji dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom.
Komandant Petog odreda Žandarmerije Dejan Luković ukazao je da pripadnici Žandarmerije u bazi Kozjak, koja je udaljena 14 kilometara od Kumanova, dvadeset i četiri sata dnevno prate razvoj situacije i sprovode pojačane aktivnosti.
"Maksimalno smo pokrili teren, pojačali prisustvo naših snaga. I nismo uočili neke pokrete, niti bezbednosno interesantna lica za našu službu", naveo je Luković.
On je dodao da su pojačane patrolne, izviđačke i zasedne delatnosti, kao i da su pripadnici Žandarmerije izuzetno motivisani za rad.
"To su profesionalci, iskusni ljudi, prekaljeni borci sa dugogodišnjim iskustvom.Tu smo danonoćno kako bi sprečili bilo kakvo proširenje sukoba i daćemo sve od sebe da očuvamo stabilnost i bezbednost Republike Srbije ", naglasio je Luković.
Pripadnik Petog odreda Žandarmerije Dejan Radulović istakao je da će Žandarmerija odgovoriti na svaki zadatak, saopštio je MUP.
"Obezbeđujemo granicu sa Makedonijom i administrativni prelaz prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohiji", precizirao je Radulović.
Odlukom Vlade Srbije od 10. maja, Dragović rukovodi Združenim taktičkim štabom bezbednosnih snaga na prostoru Kopnene zone bezbednosti u čijem su sastavu pripadnici policije, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne agencije.
Po dosadašnjim zvaničnim podacima, u oružanim sukobima policije i terorističke grupe koji su u Kumanovu proteklog vikenda trajali više od 30 časova, osam policajaca je poginulo, 37 ranjeno, a stradalo je i 14 pripadnika terorističke grupe.
Po navodima makedonskog MUP-a, teroristička grupa je u Makedoniju ušla početkom maja, a broj njenih pripadnika bio je veći od 40. Deo je uhapšen tokom prethodna dva dana, pošto su se predali makedonskoj policiji.