Vesti
Politika
Uz EU u svemu, osim u sankcijama Rusiji
13.05.2015. 20:00
Izvor: Akter
Uz EU u svemu, osim u sankcijama Rusiji
Srbija se, kada je reč o usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pridružuje svemu iz EU osim u sankcijama prema Rusiji
"Kada spomenete poglavlje 31, odnosno usklađivanje naše spoljne i bezbednosne politike sa EU, uglavnom se sve svodi na pitanje hoćete li se pridružiti sankcijama protiv Rusije. Međutim ovo poglavlje je mnogo kompleksnije", rekao je Dačić na otvaranjau Konferencije "Zajednička spolkna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije EU".
Dačić je istakao da se Srbija obavezala na postpreno usklađivanje sa regulativom EU. "Ali, pošto je Srbija u svemu neumerena, mi smo to uradili već u prvoj godini, odnosno prethodnih godina imali smo 97 odsto usklađenosti sa stavovima i izjavama EU, za razliku od drugih zemalja kandidata koje su to radile postpeno", dodao je.
Dačić je rekao da je u godini kada je Srbija "rekla da neće uvesti sankcije Rusiji procentar usklađivanja opao".
"Za to je sve kriv Milan Pajević (nekadašnji direktor Kancelarije za evropske integracije) koji se pridružio svemu što je dolazilo iz Brisela i tada smo imali 97 odsto usklađenosti. Zato sad mi imamo problem da to dostignemo i zato je sadašnji pad brutalan", našalio se Dačić dodajući da su druge zemlje kandidati u prvim godinama usklađivanja sa EU taj procenat držale na 60.
Dačič je istakao da se Srbija u svim odlukama rukovodi svojim ekonomskim i političkim interesima i ocenio da je njena procena da ostane neutralna bila dobra jer joj je to omogućilo da kao predsedavajuća OEBS-a ima dobru komunikaciju sa svim stranama i da radi na smanjenju tenzija u Ukrajini.
"Srbija žei da bude značajan faktor regionalne stabilnosti i značajan partner u rešavanju međunarodnih kriza.... Prihvatili smo sve pozive EU za učešće u mirovnim misijama", rekao je Dačić i dodao da Srbija učestvuje u četiri mirovne misije EU i po broju učesnika zauzima sedmo mesto u Evropi i prvo u regionu.
Povodom nedavnih događaja u Kumanovu, u Makedoniji, Dačić je ukazao da je neophodno zajednički raditi na eliminisanju pretnje terorizma.
I šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, u pozdravnom pismu oragnizatorima današnje Konferencije koje je pročitao šef delegacije EU Majkl Devenport, istakla je da "u svetu koji se brzo menja i EU i Srbija se suočavaju sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima, naročito sa istoka i juga".
"Srbija nam pomaže da se borimo protiv gusarstva uz obale Somalije, kao i u Maliju i Centralnoafričkoj Republici", dodala je.
Navodeći da je Srbija mnogo učinila da se približi standardima EU po pitanju spoljne i bezbednosne politike Mogerini je izrazila očekivanje da će Srbija moći da otvori prva pregovaračka poglavlja sa EU ove godine.