Vesti
Društvo i ekonomija
PRVENAC: Neće biti malinara na blokadama?
14.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
PRVENAC: Neće biti malinara na blokadama?
Malinari Udruženja Vilamet iz Arilja i Savez srpska malina danas su prvi put razgovarali sa jednim od predstavnika hladnjačara o otkupnoj ceni malina za ovu godinu.
Zvuči neverovatno ali ove godine postoji realna mogučnost da izostane tradicionalno natezanje malinara sa otkupljivačima, koje je u nekim godinama znalo da se sa medijskih stranica prelije i u blokade puteva po Srbiji.
Obe strane su se izgleda "uzele u pamet" a malinari izgleda odustali od toga da preko pritiska u medijima očekuju da im vlada pomogne da naprave profit na tuđ račun.
Prvi dogovori su postignuti i predsednik Uduženja Vilamet i Skupštine saveza malinara, Milan Đukić, kaže da je razgovarano sa Radom Ljubojevićem, vlasnikom Sirogojno kompani iz Rupeljeva, jednim od najvećih hladnjačara u ovom kraju.
"Dogovorili smo se da se malina ove godine otkupljuje po akontnoj ceni, a da se obračuna po poslednjoj ceni na tržištu koju dostigne tokom otkupa. Takođe, utvrdili smo pravilnik o otkupu koji podrazumeva i klasifikaciju maline, a definisano je da hladnjačari moraju imati tokom otkupa istaknut naziv firme za koju otkupljuju malinu", rekao je Đukić za Tanjug.
Razgovor je održan na inicijativu Vilameta i prema rečima Đukića, ovo je veliki pomak u odnosu na dosadašnju nesaradnju malinara i hladnjačara.
Đukić ističe da se u Krupnju i Ljuboviji već sklapaju ugovori o otkupu maline po akontnoj ceni od 240 dinara i da je to cena koju traže i ariljski malinari.
Uduženje Vilamet za 19. maj pozvalo je 20 hladnjačara iz ariljskog kraja na sastanak, kako bi i sa njima razgovarali o uslovima otkupa, a ukoliko se ne odazovu Đukić najavljuje proteste.
"Mi ćemo u Arilju 28. maja organizovati miting protiv hladnjačara ukoliko se ne odazovu našem pozivu. Ne možemo izaći sa zahtevima pred ministarstva finansija i poljoprivrede ukoliko ne postignemo dogovor sa hladnjačarima", naglašava Đukić za Tanjug.