Vesti
Politika
Razgovarali Dačić i Lavrov
Moskva ceni vernost Srbije
15.05.2015. 20:00
Izvor: Akter
Moskva ceni vernost Srbije
Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov saglasili su se u Beogradu da su odnosi dve zemlje dobri i da postoji mogućnost za dalje unapređenje
Lavrov se zahvalio na vernosti koju Srbija ispoljava prema Rusiji uprkos njenom strateškom opredeljenju ka Evropskoj uniji.
"Srbija ne odustaje od saradnje sa Moskvom iako ide ka Evropskoj uniji. Malo je takvih zemalja, danas se obično svi opredele ili ili ", kazao je Lavrov novinarima u Palati Srbija posle sastanka sa šefom srpske diplomatije.
On je kazao da nije slučajno što Srbija predsedava OEBS-u, koji ima veoma značajnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize. Lavrov je kazao da uloga OEBS-a raste i da je misija OEBS-a formirana kako bi pomogla i doprinela političkoj reformi i odbrani ljudskih prava u Ukrajini.
Lavrov je naglasio da je direktan dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja.
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da odnosi Srbije i Rusije prevazilaze dnevno političke teme, da su oni stabilni i da nisu predmet nikakve trgovine.
"Svima je jasno da sa Zapada stižu ideje da Srbija treba da bira između dve vatre. Mi našu politiku ne krijemo, idemo ka Evropskoj uniji ali ne prekidamo prijateljstvo sa Rusijom", kazao je Dačić.
On je dodao da između dve zemlje nema spornih pitanja i zahvalio se Rusiji na principijelnom stavu da ne prizna Kosovo. Po njegovim rečima i ekonomski odnosi dve zemlje su dobri i konstantno napreduju.
Dačić je rekao da se Srbija kao predsedavajuća OEBS-u zalaže za mirno rešenje u Ukrajini i da je funkcija OEBS-a da se dogovori adekvatno sprovedu u praksi. Prema njegovim rečima veoma je važno da se ispoštuje dogovor o prekidu vatre jer predstoji "povratak nacionalnog dijaloga u Ukrajini".
Dačić se osvrnuo i na obeležavanje 70 godina pobede nad fašizmom, naglasivši da se protivi svakoj reviziji istorije. "Ko zaboravi istoriju može ponovo da je proživi, a Evropa to nije zaslužila", kazao je Dačić.
On je kazao da je ostvarena trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine iznosila 2,5 milijarde evra što je za 300 miliona evra više u odnosu na 2013. godinu.
Tema razgovora osim bilateralnih odnosa i predsedavanja OEBS-u bila je i saradnja u oblasti energetike i trenutna situacija u Makedoniji.
"Moram da izrazim našu zabrinutost zbog poziva na stvaranje velike Albanije. To je poziv na krvoproliče na Balkanu, i niko od političara ne sme da ostane ravnodušan", kazao je Lavrov novinarima nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, u Beogradu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva zabrinuta zbog poziva na stvaranje velike Albanije i pozvao EU da reguje na terorističke akcije Makedoniji.
On je kazao da je situacija u Makedoniji rezultat dobro pripremljenih terorističkih akcija koje, prema njegovim rečima, mogu da se prošire na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu
Lavrov je kazao da smo svedoci regrutovanja mladih na poziv Islamske države, koji odlaze da ratuju na Bliski istok i u severnu Afriku.
"Evropsaka unija ne mora da zauzima kukavički stav, da gleda kroz prste, jer jako dobro znaju u Briselu šta se dešava. Jedino, ako na ovaj način pravdaju neefikasnost svojih napora", kazao je Lavrov i dodao da ne može da se otme utisku da su terorističke akcije u Makedoniji povezane sa izgradnjom gasovoda i činjenicom da je Makedonija rekla ne uvodjenju sankcija Rmsiji.
Ministar spljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je veoma zabrinut zbog širenja albanskog nacionalizma i da EU mora da oštrije osudi takvu retoriku i dogadjaje u Makedoniji.
"Ovde je reč o terorizmu, nema dve strane. Da li je neko mogao da pregovara sa Al kaidom", kazao je Dačić i ocenio da EU ili ne shvata ozbiljno poziv za stvaranje velike Albanije, ili ga namerno ignoriše.