Vesti
Politika
Pajtić: Privremeno zabraniti uvoz mleka iz EU
18.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
Pajtić: Privremeno zabraniti uvoz mleka iz EU
Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić zatražio je da Vlada i ministarstvo poljoprivrede hitno donesu meru privremene zabrane uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU i da potom uvedu kvote na nivou uvoza pre nego što je EU uvela sankcije Rusiji.
"Nije antievropski zaštiti svoju poljoprivredu, naročito ako je takva mogućnost već predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Antievropski je sedeti u foteljama dok poljoprivrednici propadaju i ne preuzimati odgovornost za svoju nesposobnost i neznanje", naveo je Pajtić u pisanoj izjavi, a prenosi Beta.
Pajtić je ocenio da poljoprivreda u Srbiji nikada nije bila u goroj situaciji nego što je danas zbog "neverovatne nesposobnosti Aleksandra Vučića i njegovih takozvanih ministara".
"Mlekarska industrija je pred izdisajem, jer Vlada nije iskoristila zaštitne mere iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se tiču slučajeva u kojima dolazi do nekontrolisanog povećanja uvoza poljoprivrednih proizvoda, što se upravo desilo zbog uvođenja sankcija EU prema Rusiji, pa je višak mleka iz EU usmeren na okolna tržišta poput našeg", rekao je Pajtić.
Ocenjuje da zbog toga ispaštaju svi mlekari koji ne mogu da se takmiče sa proizvodima koji su nekoliko puta više subvencionisani u EU nego ovde.
Pajtić je dodao da je "reformska Srbija Aleksandra Vučića" jedina zemlja u kojoj u 21. veku može da strada cela voćarska letina zbog toga što Vlada nije obezbedila protivgradne rakete, navodeći da su voćari iz Šumadije potpuno uništeni.
"Možda bi bilo i smisleno da DS zahteva ostavku ministarke poljoprivrede kojoj nijedan poljoprivrednik u Srbiji i ne zna ime, ali realnost je da u Srbiji danas ne postoje ministri. Postoji samo premijer koji hoće da se pita za sve u Vladi dok se ministri ne usuđuju da rade svoj posao. Zato cela Vlada mora da ode što pre na čelu sa Aleksandrom Vučićem", zaključio je Pajtić.