Vesti
Društvo i ekonomija
Selaković: Oštriji zakon protiv nasilja u porodici
18.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Selaković: Oštriji zakon protiv nasilja u porodici
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će konačan sud o nemilom događaju u Kanjiži dati pravosudni organi i najavio da će biti pokrenuta revizija dela Krivičnog zakonika koji se odnosi na nasilje u porodici.
Selaković je rekao da se u javnosti u ovakvim situacijama stavlja pod znak pitanja funkcionisanje celog sistema, ali kako je dodao, nekada ni najbolji sistem ne može da spreči izvršenje takvog krivičnog dela.
On je novinarima nakon potpisivanja Memoranduma o realizaciji programa za unapređenje sisteme nesolventnosti u Srbiji, rekao da je reč o ozbiljnoj društvenoj anomaliji koja je rezultat dešavanja u poslednjih 20-ak godina, poput masovnih otpuštanja.
Kako je naveo, ti stresovi su postali sastavni deo našeg mentaliteta i ne mogu se izbrisati jednim potezom gumice, zbog čega je potrebno pokrenuti mnogo širi institucionalni dijalog i uključiti celo društvo i državu u nalaženje načina za bolju prevenciju kako ne bi dolazilo do tragičnih događaja.
Selaković je podsetio da se Srbija na reviziju Krivičnog zakonika obavezala potpisivanjem Istanbulske deklaracije kada je u pitanju nasilje nad ženama.
Ministar smatra da bi pooštravanje kaznene politike dalo rezultate, ali da ne može da predvidi unapred u kom obimu.
Zbog narušenih porodičnih odnosa juče se u mestu Martonoš, kod Kanjiže, dogodila velika tragedija u kojoj je stradalo sedam osoba.