Vesti
Društvo i ekonomija
SRPSKI SVEMIRSKI DRON Ovo su genijalci koji su oduševili Nasu
20.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
SRPSKI SVEMIRSKI DRON Ovo su genijalci koji su oduševili Nasu
Njihov dron postao je glavna tema domaćih i svetskih medija, pošto je im je NASA dodelila prvu nagradu za najbolji međunarodni projekat. Posle ovog velikog dostignuća, kiparski tim stručnjaka, koji delom čini grupa mladih iz Srbije, otkriva nam kako su izgledale pripreme za takmičenje, koji su im budući planovi, ali i koja „mala začkoljica“ postoji u sprovođenju njihove nagrade u delo.Kreatori projekta „Arachnobeea“ koji je osvojio glavnu nagradu na međunarodnom NASA takmičenju na Kipru su, između ostalih, Nikola Gacić (27), Ljubodrag Božić (28), Mihailo Kitanović (30) i Višnja Đurović (29) i jednoglasno kažu da nisu očekivali toliko veliko priznanje.
- Konkurencija je bila veoma jaka, pa zaista nismo mogli ni da sanjamo da ćemo ući u finale, a kamoli osvojiti prvu nagradu. Ipak se takmičilo 13.000 ljudi iz 133 različita svetska grada, koji su predstavili čak 949 projekata – kaže Višnja Đurović, jedina žena u ekipi, koja je projekat unapredila svojim telekomunikacionim veštinama.
Njihov „dron u obliku pauka ili pčele, koji bi olakšao život kosmonautima u svemiru“ pobedio je jaku konkurenciju, iako su za predstavljanje ovog projekta imali samo 59 sekundi.
- Toliko traje video koji je sastavio naš kolega Mihailo Kitanović, koji je na najbolji način predstavio celokupni projekat. Ono što je najneverovatnije od svega je to što je većina tima radila iz Srbije i slala delove projekta na Kipar, kako bi moj brat sa ostatkom ekipe mogao da ga prezentuje komisiji – objašnjava programer Ljubomir Božić.
Osim međunarodnog priznanja, u nagradu za njihov projekat je uključena i poseta NASA institutu, pod uslovom da putovanje i smeštaj sami plate.
- Osvojili smo priliku da prisustvujemo lansiranju rakete koja transportuje hranu kosmonautima. Ipak, u nagradu nije uključena i cena puta i smeštaja u Americi, pa treba da skupimo nekih 35 do 50.000 evra, kako bi ceo naš tim mogao da učestvuje u osvojenoj nagradi. Nadamo se da će do toga i doći, ali ovo je svakako bilo jedno prelepo iskustvo za sve nas i želeli bismo prvenstveno da se zahvalimo našem Elektrotehničkom fakultetu, koji nam je omogućio da ostvarimo veliki san. Nećemo se sigurno zaustaviti na ovome i već planiramo neke buduće projekte i pobedu na sledećem takmičenju – kaže Božić.