Vesti
Politika
"Nema pomirenja bez osude zločina OVK"
26.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
"Nema pomirenja bez osude zločina OVK"
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je formiranje Zajednice srpskih opština za Beograd ključno pitanje u okviru dijaloga sa Prištinom, kao i da Beogard očekuje da Priština što pre usvoji odluka o formiranju specijalnog suda.
Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i drugih nealbanaca, ali i njihovih političkih protivnika među kosovskim Albancima i izrazio očekivanje da će biti stvoreni neophodni uslovi za to.
"Poseban značaj pridajemo procesuiranju slučajeva na osnovu nalaza Specijalne istražne jedinice EU o nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i očekujemo da se odluka o formiranju cpecijalnog suda što pre usvoji", rekao je Dačić.
On je istakao i da je pronalaženje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju nacionalni prioritet Srbije.
"Do tog rešenja možemo doći jedino kroz pregovore i dijalog sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz uvažavanje legitimnih interesa albanskog, srpskog i ostalog stanovništva Kosova i Metohije, na osnovama Rezolucije Saveta bezbenosti 1244", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
On je istakao da rešenje pitanja Kosova i Metohije mora biti u interesu naših građana kojima treba da se omogući život u normalnim uslovima i bezbedan suživot svih zajednica.
"Prisustvo u nesmanjenom obimu misije UN od suštinskog je značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije", ocenio je Dačić, dodavši da Srbija izuzetno ceni statusno neutralni angažman UNMIK.
"Očekujem, kazao je Dačić, da UNMIK i u narednom periodu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 , nastavi sa realizacijom svog mandata, posebno u oblastima od značaja za Srbe i druge nealbanske zajednice na prostoru Kosova i Metohije.
Dačić je naglasio i da posvećenost evropskim integracijama predstavlja glavnu pokretačku snagu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i dodao da očekuje da EU nastavi da svojim aktivnim agažmanom olakšava dijalog Beograda i Prištine.