Vesti
Politika
Bogovič: Dobra klima između Srbije i EU
27.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
Bogovič: Dobra klima između Srbije i EU
Između Srbije i Evropske unije vlada dobra klima i to bi trebalo iskoristiti za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, poručio je potpredsednik neformalne grupe Evropskog parlamenta "Prijatelji Srbije" slovenački poslanik Franc Bogovič.
Ovu grupu, koja se sastala juče u Briselu prvi put u ovom mandatu EP, čine članovi različitih poslaničkih grupa sa ciljem da se podrži dalje širenje EU, naročito uspostavljanjem jačih veza sa Srbijom, kao najznačajnijom zemljom Zapadnog Balkana kandidatom za članstvo u EU.
"Srbija sada ima jasnu proevropsku orijentaciju nosioca napretka za ovaj deo Evrope i EU mora da učini više u pravcu ubrzanja procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana", poručio je Bogovič na sastanku "Prijatelja Srbije".
Grupa će se fokusirati na jačanje dijaloga sa predstavnicima vlade, civilnog društva, lokalnih vlasti i medija, kao i ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije i Zapadnog Balkana, kaže se u saopštenju kancelarije Bogoviča.
"Budućnost Srbije, kao i drugih zemalja u regionu, nedvosmisleno je u EU. Između Srbije i EU vlada dobra klima i to bi trebalo iskoristiti za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja", naglasio je on.
"Moramo da pronađemo i druge načine da se približimo građanima tih zemalja i jasno im predočimo prednosti članstva u EU i kako one u okviru evropskih integracija mogu da poboljšaju životni standard", naveo je Bogovič govoreći o glavnim prioritetima grupe.
U periodu 2014-2020. godine EU je Srbiji namenila 1,5 milijarde evra razvojne pretpristupne pomoći, podsetio je Bogovič napominjući da je Srbiji za infrasturne projekte potrebno približno 12 milijardi evra investicija.
On navodi primer Slovenije koja je, iako znatno manja od Srbije, od 2007. do 2013. godine iz fondova EU dobila oko tri miljarde evra.
Zbog toga Bogovič očekuje da EU poveća pretpristupnu pomoć Srbiji i na taj način podstakne strukturne reforme koje očekuju Srbiju narednih godina.