Vesti
Politika
Vučić i Miler: Nemačka ključni privredni partner Srbije
28.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Vučić i Miler: Nemačka ključni privredni partner Srbije
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija, kroz kredite, na godišnjem nivou, zaduživati oko milijardu evra, a da će 2017. godine prestati da se zadužuje.
On je, na otvaranju skupa "Beogradski dijalozi", povodom 15 godina bilateralne saradnje sa Nemačkom, kazao da Srbija danas ima dovoljno novca da iz budžeta finansira neke infrastrukturne projekte kakav je auto-put Levosoje - Srpska kuća.
Vučić je kazao da su nemačke investicije, od 1,2 milijarde, evra na četvrtom mestu po veličini u Srbiji, a da je ukupna trgovinska razmena dve zemlje oko 3,2 milijarde evra, od čega je izvoz Srbije u Nemačku oko 1,3 milijarde.
Vučić je kazao da će Srbija u saradnji sa Nemačkom pokušati da izmeni zakone i ubrza procedure, kako bi strani investitori više ulagali u zemlju.
Ministar za saradnju i razvoj Nemačke Gerd Miler kazao je da bi on, ako Srbija ubrza izdavanje građevinskih dozvola na primer, mogao da dovede 400 kompanija koje bi ovde poslovale.
"Danas smo na tački gde možemo da govorimo o novom strateškom partnerstvu, ne više od odnosu donatora i primalaca. Podržaćemo vas i dalje finansijski kroz projekte i saradnju partnerskih organizacija, ali nastavljamo saradnju kroz strateško partnerstvo, kroz razmenu znanje, savetovanje o temama budućnosti i slično", najavio je Miler.
Takođe je izrazio divljenje što Srbija ima veliki potencijal mlade stručne radne snage, te ukazao da je dogovorio sa srpskim vlastima saradnju u profesionalnom obrazovanju mladih.
"Brže do bogatstva mogu doći instalateri, stručna radna snaga, nego minsitri. 'Boš-u' nisu potrebni filozofi i politikolozi, već je su im važniji mladi koji su spretni u rukama i brzog shavatanja", naglasio je Miler.
Veliki broj mladih, kako je kazao, je ogroman potencijal Srbije, ali je neophodno da imaju perspektivu i zato je potrebno investirati u njih.
S tim u vezi je izrazio žaljenje što, prilikom obilaska postrojenja "Boš-a", nije video nijednu ženu koja je na obuci za montera.
Aleksandar Vučić rekao je danas da misli da je Srbija pokazala da je bila "sidro i stub" stabilnosti u zemlji i regionu, uz sve probleme sa kojima se suočavala.
"„Uz sve probleme sa kojima se suočavala, uspela je da sačuva stabilnost u zemlji, ali je i doprinela očuvanju kakve takve stabilnosti u drugim zemljama Balkana", istakao je Vučić.
Srbija je, kazao je, mala zemlja da bi mogla da govori o partnerstvu sa Nemačkom ili Evropom, ali je istakao da u njoj živi ponosan narod koji drži do dostojanstva.
"Spremni smo da učimo od nemačkih prijatelja i da pokušamo da barem jednu desetinu sprovedemo u Srbiji", rekao je premijer i pozvao nemačke političare da još češće posećuju Srbiju.