Vesti
Politika
Dačić: Očekujemo odgovor od Britanije o namerama u vezi sa rezolucijom
09.06.2015. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Očekujemo odgovor od Britanije o namerama u vezi sa rezolucijom
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da u narednim danima očekuje odgovor od Velike Britanije o namerama u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici, a o kojoj još nisu počele konsultacije u SB UN.
Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da je zamolio britanskog ambasadora Denisa Kifa da Velika Britanija informiše Srbiju o svojim namerama, imajući u vidu da tekst eventualne rezolucije nije još poznat i da u narednim danima očekuje odgovor.
"O ovome još nisu započete konsultacije u UN i SB. Savet bezbednosti je veoma značajno telo sa svojim procedurama i treba imati u vidu da se nikad nije desilo da nešto što je predloženo u izvornom bude na kraju usvojeno", ukazao je Dačić.
On je podsetio da Srbija nije članica SB, ali da je veoma zainteresovana za to pitanje.
Upitan da li je rezolucija vrsta pritiska na Srbiju, Dačić je rekao da prvo treba videti šta u toj rezoluciji piše.
"Još nemamo predloge sa njihove strane. Mi smo otvoreni za sve razgovore”, rekao je šef srpske diplomatije.
Dačić je naveo da je Srbija protiv toga da se godišnjice zločina zloupotrebljavaju u političke svrhe, a da je apsolutno nesporno odavanje počasti žrtvama bilo kog zločina, tako i zločina u Srebrenici.
"Mi očekujemo da se na isti takav način svet odnosi i prema zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom", podvukao je Dačić.

Srbija ne može sama da reši problem azilanata
Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne može sama da reši problem azilanata i da se to mora rešavati na evropskom nivou.
"Taj problem ne može da reši ni EU, a kamoli Srbija”, rekao je Dačić, upitan da prokomentariše najavu iz Mađarske da će zatvoriti granice i da će svi azilanti tako biti vraćeni u Srbiju.
On je rekao da Srbija sarađuje sa svim zemljama u okruženju i EU na sprečavanju ilegalnih migracija.
Dačić je naglasio i da je broj azilanata značajno velik u svim zemljama EU i odgovor na taj problem moraće da bude rešen u evropskim okvirima.