Vesti
Politika
Šefčovič: Brisel vidi napredak Srbije
11.06.2015. 20:00
Izvor: RTS
Šefčovič: Brisel vidi napredak Srbije
Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio je da se u Briselu vidi napredak koji je Vlada Srbije učinila sprovođenjem reformi i da stavovi i odnosi država članica EU prema Srbiji idu u pozitivnom pravcu.
Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je, na sastanku sa ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, razgovarao o pregovaračkom procesu i sprovedenim reformama, prenosi Tanjug.
Šefčovič je istakao da se visoko cene ostvareni rezultati i posvećenost Vlade evropskim integracijama i poručio je Vladi Srbije da nastavi istim tempom.
Ministarka Jadranka Joksimović je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, istakla da je Vlada Srbije uradila mnogo na polju sprovođenja reformi, naglasivši da reforme imaju za cilj ne samo otvaranje poglavlja već pre svega stvaranje zrelog i razvijenog društva.
"Otvaranje poglavlja bio bi pozitivan signal za Srbiju i dodatni podsticaj za ubrzanje reformskog procesa", rekla je ministarka.
Joksimovićeva je, predstavljajući pregovarački proces, istakla da Vlada pridaje veliki značaj Poglavlju 15 koji se odnosi na energetiku, pogotovo sa aspekta investicija.
"U narednim godinama se očekuje realizacija značajnih projekata u toj oblasti koji će se finsirati IPA sredstvima a koji imaju za cilj efikasnije korišćenje energije, obnovljivih izvora i čiste energije", rekla je Jokismovićeva.
Dodaje da će se nastaviti kontinuiran rad na pitanjima od značaja za energetsku bezbednost Srbije.
Šefčovič je ocenio da je zbog toga značajno da se u narednom periodu razmišlja i radi na diversifikaciji snabdevanja gasom, dodaje se u saopštenju.