Vesti
Politika
"Kasno smo reagovali na rezoluciju o Srebrenici"
16.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
"Kasno smo reagovali na rezoluciju o Srebrenici"
Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić kaže da se zakasnilo s reakcijom na rezoluciju o Srebrenici.
Tadić sluti da bi njeno izglasavanje moglo Srbiji da oteža međunarodnu poziciju i poziva na maksimum diplomatske aktivnosti kako bi se bar sadržaj tog dokumenta prilagodio interesima zemlje.
Bivši predsednik Srbije je rekao da je vreme za diplomatsku aktivnost kojom bi se ublažili efekti rezolucije bilo mnogo ranije, s obzirom da je, kako primećuje, bilo naznaka i pre nekoliko meseci da se priprema takav dokument, a o mogućim efektima kaže:
"Priroda te rezolucije može da redefiniše poziciju Srbije i da je stavi u međunarodnom kontekstu u teže okolnosti".
Zbog toga tvrdi da vlada mora sada da pokaže maksimum diplomatske aktivnosti kako bi sam sadržaj rezolucije odgovarao interesima ove zemlje.
On je ocenio da rezolucija sama po sebi nije neprijateljski usmerena prema Srbiji, ali je istakao da je uvek moguće da određeni sadržaji rezolucije budu u budućnosti zloupotrebljavani protiv interesa Srbije, a koji bi išli u pravcu osude.
O tome da li neko iz državnog vrha treba da ode na godišnjicu u Srebrenicu, Tadić nema dilemu - ili predsednik ili premijer, a razlog je, kako objašnjava, u tome što bi neodlazak bio shvaćen kao pokušaj izbegavanja preuzimanja vrednosnih dimenzija evropskih integracija i regionalnog pomirenja.
Podsetivši da je on u Srebrenicu odlazio dva puta iz, kako navodi, iznad svega moralnih razloga, napominje da je to činio u veoma rizičnim okolnostima, u kojima je imao "opoziciju koja se veoma tome protivila i organizovala akcije koje su bile protiv odlaska".
"To su sada ljudi koji su na vlasti. E, sada bi oni, da bi dokazali i svoju vrednosnu orjentaciju prema evropskim integracijama, morali takođe da odu u Srebrenicu, bilo da se radi o predsedniku ili premijeru", izjavio je Tadić.