Vesti
Politika
Srbija ima savremenu vojsku
03.07.2015. 20:00
Izvor: Beta.rs
Srbija ima savremenu vojsku
Svečani prijem povodom završetka školovanja polaznika četvrte klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 58. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane održan je danas u Beogradu, a predsednik Tomislav Nikolić poručio je da Srbija ima savremenu i racionalnu vojsku koja po ugledu i poštovanju zauzima visoku poziciju među građanima.
"Srbija danas aktivno doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu. Naša zemlja teži da taj svoj doprinos ostvari uz maksimalnu saradnju sa našim susedima i međunarodnom zajednicom. Zalaganje za miroljubivo rešavanje sukoba ima snagu principa u našoj spoljnoj politici, uz naglašavanje potrebe da se pritom podjednako uvažavaju svi politički subjekti i poštuju osnovni principi međunarodnog prava", kazao je Nikolić na svečanom prijemu u Narodnoj skupštini.
On je istakao da Vojska Srbije teži standardima najmodernijih vojski sveta, a da zahvaljujući razvoju "imamo savremenu i racionalnu vojsku koja po ugledu i poštovnju zauzima visoku poziciju među građanima".
Predsednik je uručio oficirske sablje najboljim polaznicima 58. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane potpukovnicima Đuri Jovaniću sa prosekom 9,60, Slavenu Vujiću i Zoltanu Jagici.
On je istakao da je zemlja u polaznicima dobila generaciju budućih visokih rukovodilaca lidera u sistemu odbrane spremnih da odgovore na izazove.
"Prioritet naše spoljne politike je približavanje Evropskoj uniji kako bi u okviru porodice evropskih zemalja Srbija mogla ne samo da popravi životni standard svojih građana, već i da aktivno deluje na zaštiti svog suvereniteta i da osavremeni svoju vojsku. Integracijom u evropske tokove, Srbija će dobiti priliku za napredak u svim oblastima društva, a pripadnici naše vojske će kroz različite oblike međuarmijske saradnje pokazati Evropi i svetu kvalitet stečen tokom školovanja i usavršavanja", dodao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je danas spremna da sa armijama ostalih evropskih država učestvuje u rešavanju svih aktuelnih bezbednosnih problema.
U 58. klasi Škole nacionalne odbrane bilo je 34 oficira kojima je ministar odbrane Bratislav Gašić uručio oficirske sablje, dok je četvrtu klasu završilo 15 polaznika kojima su uručene značke.
U četvrtoj klasi bilo je četiri oficira Vojske Srbije, šest osoba iz ministarstava i agencije Vlade Srbije, jedna iz Narodne skupštine i četiri iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Alžira, a među njima je i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović.
Po završetku školovanja, oficiri se postavljaju na dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za koje je predviđen čin pukovnika i brigadnog generala.
Prijemu su prisustvovali načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i predsednica Skupštine Maja Gojković.