Vesti
Žuta štampa
Goran Bregović tužio Karlovačku pivaru, traži 80.000 evra
03.07.2015. 20:00
Izvor: novosti.rs
Goran Bregović tužio Karlovačku pivaru, traži 80.000 evra
Goran Bregović tužio je Karlovačku pivaru zbog neovlašćenog korišćenja muzičkih dela u promociji te trgovačke marke tokom turneje 2007. godine. Traži nadoknadu od 80.000 evra
Goran Bregović tužio je Karlovačku pivaru zbog neovlašćenog korišćenja muzičkih dela u promociji te trgovačke marke tokom turneje 2007. godine. Bregović traži nadoknadu od čak 620.000 kuna (preko 80.000 evra) zbog pesma koje su tada izvođene na 15-ak koncerata tokom turneje "Karlovačko live", bez njegovog pristanka.
Kako navodi "Večernji list", pesme su izvodili članovi nekadašnjeg "Bijelog dugmeta" Željko Bebek, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.
Iako je u medijima ranije bilo najavljivano da će Bregović podneti tužbu protiv kolega Bebeka, Islamovića i Tife, tužbu nije usmerio protiv njih već protiv pokrovitelja turneje, odnosno drugog po veličini hrvatskog proizvođača piva.
- Konkretno, povređena su individualna imovinska prava Gorana Bregovića jer on nije odobrio korišćenje svojih dela, koja su korišćena s jednim ciljem – za promociju brenda i proizvoda Karlovačke pivare, niti je Karlovačka pivara zatražila dopuštenje za to od Gorana Bregovića, a nije se radilo o običnom koncertnom korišćenju.
Kako stoji u tužbi, povređena su i autorska moralna prava jer Karlovačka pivara pri korišćenju matičnih snimaka, muzičkog dela "Bitanga i princeza", kao i svih ostalih pesama koje su izvođene u marketinškoj kampanji, nije poštovala moralna prava autora, a pogotovo jer nije na uobičajen način navela ime autora - objasnio je Bregovićev izdavač za HrvatskuTomislav Škulić.
SPORNE PESME
"Kad bih bio bijelo dugme"
"Za Esmu"
"Jer kad ostariš"
"Bitanga i princeza"
"A i ti me iznevjeri"
"Ako ima Boga"
"Lipe cvatu"
"Ružica si bila"