Vesti
Politika
Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici
09.07.2015. 20:00
Izvor: RTS
Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici
Poslanici Evropskog parlamenta su na plenarnoj sednici u Strazburu velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srebrenici, uz amandman kojim se izražava žaljenje što Savet bezbednosti UN nije uspeo da donese sličnu rezoluciju zbog ruskog veta.
Uoči glasanja, poslanik Evropskog parlamenta Ivan Jakovčič predložio je da se doda amandman o ishodu jučerašnje sednice SB UN, kao i još jedan amandman kojim se pozdravlja što je Savet ministara BiH juče proglasio 11. jul danom žalosti u znak sećanja na srebreničke žrtve, što su poslanici prihvatili.
U nacrtu koji je nastao usaglašavanjem predloga koji su juče podneli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dve manje evroskeptične stranke) oštro se osuđuje zločin u Srebrenici, koji se, u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, označava kao genocid.
Tokom jutrošnje rasprave o Rezoluciji EP o Srebrenici, evropski komesar za socijalna pitanja Ginter Etinger je u ime Evropske komisije izrazio žaljenje zbog toga što je Rusija sinoć uložila veto u Savetu bezbednosti UN, prenosi Tanjug.
Istakao je da Komisija snažno podržava Rezoluciju EP i da sve zemlje Zapadnog Balkana treba zajedno da rade na pomirenju i ostvarivanju evropske perspektive. "Komisija će pomoći Bosni i Hercegovini i svim državama u regionu da se integrišu u EU i ostvare bolju budućnost za svoju decu", rekao je Etinger.
Oštru osudu ruskog veta izrazilo je tokom polusatne rasprave nekoliko poslanika, uključujući Tanju Fajon i Davora Plenkovića, koji su istakli da je tim važnije da rezolucija EP danas bude usvojena.
U Rezoluciji EP oštro se osuđuje masakr u Srebrenici koji je u skladu sa presudama haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označen kao genocid, a kao krivci se označavaju snage bosanskih Srba na čelu sa generalom Ratkom Mladićem.
Iz finalne verzije teksta je, međutim, izbačen zahtev poslaničke grupe narodnjaka (EPP) da se za učešće u genocidu okrive i "neregularne policijske snage koje su na bosansku teritoriju ušle iz Srbije".
Poslanik Ivan Jakovčič, koji je inicijator rezolucije, istakao je da ona nije uperena protiv Srbije i srpskog naroda, već je cilj da se obezbedi da se takav zločin više ne ponovi.
"U ratu su svi činili zločine, pa i pripadnici mog naroda", rekao je hrvatski poslanik i dodao da je dobro i važno što će premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati komemoraciji žrtvama Srebrenice u Potočarima u subotu.
Gotovo svi poslanici su tokom današnje debate govorili o potrebi pomirenja i izgradnji zajedničke budućnosti, ukazujući da je i Evropska unija, nastala na ruševinama Drugog svetskog rata, primer da je to moguće.
Jedan od retkih disonantnih glasova čuo se od strane slovačkog poslanika sa krajnje levice Miroslava Ransdorfa, koji je za rat u BiH okrivio Sjedinjene Američke Države, a za srebreničku tragediju komandanta bosanskih snaga Nasera Orića.