Vesti
Politika
Kuper: Suština dijaloga je saradnja, ne priznavanje Kosova
16.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Kuper: Suština dijaloga je saradnja, ne priznavanje Kosova
Nekadašnji posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper smatra da smisao dijaloga i njegov ishod ne podrazumevaju da Beograd prizna Kosovo, kako bi Srbija postala članica EU, već da se nađu načini za saradnju i primenu dogovorenog.
- Najvažnije načelo na kome je dijalog sproveden je da ne postoji predubeđenje o priznanju. I Srbija i Kosovo su bili opsednuti ovim pitanjem. Verovali smo da je razumno ostaviti ga po strani. Postoji mnogo primera zemalja koje na neki način nisu priznale jedna drugu, ali i dalje nalaze načine da koegzistiraju i sarađuju - rekao je Kuper za portal Juropijen vestern Balkans.
Odgovarajući na kritike da je dijalog malo toga promenio u praksi, on navodi da ključna ideja na kojoj počiva dijalog nije ni bila ne da se promeni realnost, već da se realnost stavi pod vladavinu zakona.
To je, kako je dodao, bila filozofija i kada se govori o severu Kosova u političkom delu dijaloga.
- Nismo želeli da promenimo način na koji srpski narod živi na Kosovu: smatramo razumnim da zvaničnici policije i sudova na severu budu pretežžno etnički Srbi. Ali, oni moraju da rade po zakonu zemlje - u ovom slučaju Kosova (a taj zakon mora da ispuni evropske standarde) - rekao je Kuper.
Prema njegovim rečima, nije prihvatljivo da sudovi rade zahvaljujući tome što ih tajno finansira vlada u Beogradu.
- Ispravno je, međutim, da Srbi na Kosovu treba da imaju svoj glas po pitanjima koja ih se tiču, kao i u državnim poslovima Kosova, tako da su njihova viđenja stvari poznata i uzeta u razmatranje. To ne znači da oni imaju veto: ali normalna evropska zaštita manjina mora biti uzeta u obzir. Sve ovo bi trebalo biti otvoreno i u skladu sa zakonom - navodi britanski diplomata.
On je naglasio da je najbolja stvar koju Srbija može da učini, ako želi da brzo uđe u EU, da pregovara ozbiljno i da odmah potom dogovoreno primeni.
- „Ništa drugo neće učiniti više dobra za reputaciju Srbije i njen region - ističe Kuper.
Osvrćući se na stanoviššte pojedinih zemalja da Srbija treba da prizna Kosovo pre nego to postane članica, Kuper kaže da u situaciji u kojoj ni pet članica EU nije priznalo Kosovo teško da se možže insistirati da Srbija to učini.
- Ali, prema mom mišljenju, u svakom slučaju to nije centralna tačka - naglasio je Kuper.
Britanski diplomata, koji je učestvovao u dijalogu od njegovog otvaranja, u vreme dok je visoka predstavnica EU bila Ketrin Ešton, smatra da Srbija treba da ima normalne i dobre susedske odnose sa svim svojim komšijama, uključujući i Kosovo.
To je, prema njegovim rečima, mnogo važniji test - onaj koji se tiče svakodnevice, a ne pukog ispunjavanja obaveza - a u ovom trenutnku, ističe on, pred obe strane se nalazi dugačak put napretka.