Vesti
Politika
DS: Neprihvatljive oznake tajnosti za važne odluke
17.07.2015. 20:00
Izvor: RTS
DS: Neprihvatljive oznake tajnosti za važne odluke
Vlada u senci Demokratske stranke smatra da je neprihvatljivo što vlada pod oznakom tajnosti donosi odluke o otpuštanju 9.000 radnika iz javnog sektora.
Ministar privrede Ivan Stefanović rekao je na konferenciji za novinare posle sednice vlade u senci da je neprihvatljivo kako se vlada u ovako teškom ekonomskom trenutku odnosi prema toj temi i što nema jasne i transparentne planove za javni sektor, prenosi Tanjug.
Za razliku od vlasti, naveo je Stefanović, koja u javnosti zastupa tezu da je Srbija na dobrom putu, svi ekonomski pokazatelji ukazuju da to nije tačno.
Stefanović navodi da se prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije nastavlja trend porasta nezaposlenosti, rasta javnog duga, kao i opadanje BDP.
Prama njegovim rečima, javni dug je dostigao 24 milijarde evra, što je 73 odsto BDP, a za vreme aktuelne vlasti porastao je za sedam milijardi evra.
Stefanović je rekao da se statistički podaci iskrivljuju, navodeći da se anketa koju sprovodi Republički zavod za statistiku sprovodi po standardima Eurostata, te da se ne može primeniti na siromasnu zemlju kakva je Srbija.
Tako se dešava, naveo je Stefanović, da se neko ko je pomogao prijatelju u obrađivanju zemlje u trajanju od jednog sata, za šta je dobio kilogram brašna, vodi kao zaposlen.
Pozivajući se na tabelu Svetskog ekonomskog foruma, Stefanović je rekao da je Vlada Srbije među najgorim na svetu po efikasnosti, a na poslednjem mestu po sposobnosti da zadrži i privuče talente.