Vesti
Politika
Verbić treba da podnese ostavku
20.07.2015. 20:00
Izvor: Beta
Verbić treba da podnese ostavku
Funkcionerka Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da ministar prosvete Srđan Verbić treba da podnese ostavku zbog najave otkaza za 1.000 prosvetara, ali i zbog nerešavanja problema s kojima se suočava obrazovni sistem Srbije.
Jerkov je u saopštenju navela da Verbić nije doneo ni jedan sistemski i reformski zakon, da je zbog pritisaka povukao Zakon o udžebnicima, kao i da nije rekao ni reč protiv smanjenja plata nastavnika na 36.000 dinara.
Podsetila je da je Verbić u vreme štrajka prosvetra, pre četiri meseca, izjavio da u prosveti ima 10.000 viška zaposlenih i nagasila da on nema prava da "grubo procenjuje" ko će od nastavnika i učitelja ostati bez posla u narednih nekoliko meseci.
"Današnja izjava ministra Srđana Verbića da je prema njegovoj gruboj proceni 1.000 ljudi zaposlenih u prosveti viššak, ali da u budžžetu ima para za njihove otpremnine oslikava svu aroganciju, nestručnost, neznanje i neodgovornost premijera Aleksandra Vučića", ocenila je Aleksandra Jerkov.
Prema njenim rečima, Verbić bi trebao da objasni "svom šefu", da nisu problem javnog sektora nastavnici i učitelji, njihove zarade ni njihov broj, nego "desetine hiljada aktivista Srpske napredne stranke koje su zaposlene po lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, ministarstvima i skupšštinama".
"Ukoliko to nije u stanju da učini, Verbić treba da podnese ostavku. Svakako je to odavno trebalo da uradi", navela je Aleksandra Jerkov.